Sex män åtalas för sprängdåd mot biljardhall i Malmö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se övervakningsfilmer från sprängdådet i klippet. Foto: Polisens förundersökning

Här åker misstänkta med militär handgranat i taxi genom Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män i 20-årsåldern misstänks ha anlitats av en äldre man med koppling till Malmös kriminella grupperingar för att utföra sprängdåd mot en spelhall i Malmö. Utredningen visar hur männen åker taxi genom Malmö, med en militär handgranat, för att utföra sprängdådet.

Under nyårsnatten i år sprängdes entrén till en biljardhall i Malmö. Först dagen därpå upptäcktes skadorna och anmäldes till polisen.

I polisutredningen visade det sig att en man i 60-årsåldern, med kopplingar till Malmös kriminella nätverk, hade hamnat i konflikt med en annan Malmöfamilj. Polisen misstänker därför att sprängningen mot biljardhallen, som hade koppling till Malmöfamiljen, utfördes som en del av konflikten.

Polisen har samlat in både övervakningsfilmer och inspelade telefonsamtal för att styrka misstankarna om att den äldre mannen anlitat fyra yngre män i 20-årsåldern för att utföra dådet.

Han ska också ha gett sin son rollen att övervaka det hela.

Avlyssnade samtal del av bevisning

I hemliga avlyssnade telefonsamtal hör man hur den äldre mannen talar om ”äpplet”, ett begrepp för handgranat, och hur den ska hämtas upp bakom ett snabbmatställe i Malmö.

Övervakningsfilm visar också hur några män kommer med taxi, hämtar upp något bakom matstället, och åker vidare mot målet.

Några timmar senare smäller det. Även explosionen fångas av övervakningskameror.

Se mer i klippet ovan.

Skador vid entrén

Handgranaten som användes är en militär spränghandgranat av typen M75. Enligt Försvarsmakten är det en ”oacceptabelt stor risk att skadas av splitter från denna handgranat inom en radie av 150 meter.”

I slutet av januari greps de sex misstänkta männen. En av de misstänkta satt då i en bil i Trelleborgs hamn, på väg till färjan till Tyskland.

Samtliga sex åtalas för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt grovt olaga hot mot företrädaren för spelhallen.

Alla åtalade förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.