Foto: TT

Fetmakirurgi på barn kontroversiellt

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige opereras numera barn så unga som 13 år för fetma. Studier som gjorts vid Sahlgrenska i Göteborg visar att barn som opererats med gastric bypass går ner lika mycket i vikt som vuxna. Men de får också samma komplikationer. Och många mår psykiskt dåligt efter operationen.

Sverige har drabbats av samma fetmaepidemi som många andra välutvecklade länder. Enligt Folkhälsomyndigheten är mellan 20 och 25 procent av alla barn överviktiga och 3 procent lider av fetma. På Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus finns centrum för barnfetmakirurgi i Sverige. Det var här man 2006 började operera barn med gastric bypass-metoden. Eva Gronowitz är nationell koordinator för den nya studien AMOS där man tittar på gastric bypass-operationer på ungdomar med grav fetma i Sverige. Hon har träffat många av de ungdomar som opereras.

– Många mår väldigt dåligt, säger Eva Gronowitz. De har svårt för att röra sig och de klarar inte att ha fysisk aktivitet. Många får också andningsuppehåll under natten när de ska sova och är därför ofta trötta.

Fetma bland barn

Tar med sig fetman i vuxenlivet

Torsten Olbers, docent och överläkare i kirurgi vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, var den som tog initiativet till att börja operera barn och unga i Sverige. Han såg att andra viktminskningsmetoder inte hjälpte och insåg att något måste göras. 80 procent av de som lider av fetma som barn är fortfarande feta som vuxen.

– Det handlar ju om att riskera att bli en förtidspensionerad nittonåring när man har en riktigt svår fetma i tonåren, säger Torsten Olbers. Det var ett gäng modiga barnläkare som jobbade tillsammans och vågade prova den här behandlingen eftersom vi såg att den fungerade bland vuxna.

Operationer medför risker

Men det är inte okontroversiellt att använda fetmakirurgi på barn. Operationen minskar magsäckens storlek samtidigt som den förändrar kroppens signalsystem från magen till hjärnan. Man får svårt att äta fet mat och vill istället ha nyttig mat som frukt och grönt.

I den första studien opererades 81 barn. I en första utvärdering kom man fram till att barn går ner lika mycket i vikt som vuxna, i genomsnitt 30 kilo. Deras insulinvärden och blodtyck går ner och blodfetterna blir bättre. Men barn får också samma komplikationer som vuxna får. Det handlar om bråck, tarmvred eller brist på vitaminer och järn.

– Det är en helt relevant fråga att ställa, säger Torsten Olbers. Vad ställer vi till samtidigt som vi hjälper väldigt många? Jag tror att vi måste problemorientera, kan vi hitta en metod så att vi kan säga på förhand vilka patienter som kommer att få problem.

Allt vanligare i Sverige

De senaste åren har fetmakirurgi blivit populärt i Sverige. Här görs i genomsnitt 8000 gastric bypass-operationer på vuxna om året. Torsten Olbers menar att mellan 30 och 40 barn och unga genomgår en gastric bypass varje år. När det gäller unga finns också fler aspekter att ta hänsyn till. I de studier som gjorts såg man att många barn mådde psykiskt dåligt efter operationen. Det kan ha sin förklaring i att många av de barn som lider av fetma har år av mobbning bakom sig och en övervägande del hade neuropsykiatriska diagnoser som ADHD.

– Jag tror på operationen, men jag tror på den utifrån att man inte ska lämna patienterna efteråt, säger Torsten Olbers. De ska få hjälp att rehabilitera sig in i ett vanligt liv.

Psykologstöd en del av behandlingen

Numera får också patienterna träffa en psykolog både före och efter operationen. Kajsa Järvholm, forskare vid Lunds universitet, studerar det psykiska måendet hos ungdomar som gjort fetmakirurgi. I sin forskning tittar hon på hur ungdomar med fetma mår psykiskt före de påbörjar sin behandling och undersöker sedan om deras psykiska hälsa påverkas av den behandling som de får för sin fetma.

– Forskningen visar att det finns de ungdomar som mår bättre efter sin operation och de som mår lika bra som de gjorde innan, säger Kajsa Järvholm. Men det finns också en grupp som mår till och med sämre efter operationen.

Kajsa Järvholm arbetar också som psykolog på Överviktsenheten vid Universitetssjukhuset i Malmö och är den som träffar de ungdomar som ska opereras.

– Dels träffar vi dem och har samtal för att höra hur de har det, säger Kajsa Järvholm. De får också självskattningsformulär som de får fylla i både före och efter.

Efter fem år av studier kring fetmakirurgi på barn tror forskarna att gastric bypass-operation är lämplig för barn från 16 år. Man vill också att metoden ska sprida sig till hela landet. Nu pågår en ny studie, AMOS, där barn mellan 13 och 16 år ska gastric bypass-opereras. En kontrollgrupp kommer att få en mer traditionell medicinsk behandling. Båda grupperna kommer att utvärderas. Först då kan forskarna se om fetmaoperation är bra även för barn från 13 år.

Faktaruta: Antal gastric bypass-operationer på vuxna

2013 gjordes 7 700 fetmaoperationer i landet att jämföra med 8 050 under 2012 och 8 500 under toppåret 2011.

Källa: SOReg – Scandinavian Obesity Surgery Registry

Antal överviktiga och feta i Sverige

Nära hälften av alla svenskar har i dag fetma eller övervikt. Mellan 2004 och 2013 har andelen personer med fetma ökat från 11 procent till 14 procent. Det visar ny statistik från nationella folkhälsoenkäten som genomförs av Folkhälsomyndigheten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Antal överviktiga och feta barn i Sverige

Fetma ökar bland barn och ungdomar i Sverige. Ca 20 – 25% av ungdomar i 10-årsåldern i Sverige är överviktiga och drygt 3% lider av sjukdomen fetma. Barn med fetma utvecklar insulinresistens, blodfettrubbningar och leverpåverkan. Prognosen för barn med fetma och övervikt avseende möjligheten att utan behandling bli normalviktiga som vuxna är idag dålig; ca 80% av de barn som i 6 – 7-årsåldern är överviktiga eller lider av fetma är fortfarande överviktiga eller feta i de sena tonåren.

Tidig fetmautveckling är allvarlig för den framtida hälsan. Medellivslängden sjunker ju tidigare under vuxenåren som fetman har detekterats. Vid BMI 45 vid 20 års ålder sjunker den genomsnittliga kvarvarande levnaden med 13 år. Flera studier styrker också att fetma är en väsentlig faktor för cancerutveckling. Sammanfattningsvis kan man med fog betrakta barn- och ungdomsfetma som en ny folksjukdom.

Källa: BORIS – barnobsetiaregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fetma bland barn

Mer i ämnet