Syed Latif fick jobb via Linkedin, nu utvisas han. Foto: Olle Liman

Fick jobb via LinkedIn – nu utvisas han

Uppdaterad
Publicerad

Syed Latif fick jobb i Malmö via världens största jobbförmedlingssajt LinkedIn. Nu ska han utvisas eftersom migrationsmyndigheterna inte anser att den utannonserade tjänsten varit synlig för alla inom EU.

Efter fyra års universitetsstudier, huvudsakligen i Östersund, gick Syed Latifs dröm i uppfyllelse. Han fick jobb i Malmö via en annons på sajten LinkedIn jobb. Han flyttade till Skåne där han nu rotat sig.

Lyckan varade i 20 månader på hans jobb, ett valutaväxlingskontor, tills han en dag fick ett brev med avslag på det sökta arbetstillståndet. Syed Latif hade fyra veckor på sig att lämna landet.

Utvisade Syed Latif

– Jag blev chockad. Jag kan ibland inte sova på natten, säger Syed Latif.

En bevisfråga

Han kommer från Bangladesh, vilket gör att han här kommer i andra hand som arbetssökande. Nya jobb ska först erbjudas den europeiska befolkningen och Syed Latif har inte bevisat att annonsen på LinkedIn ”varit synlig för personer bosatta inom hela EU/EES och Schweiz.”

– Det här är en bevisfråga. Han får ju visa att det här kommer till tillräckligt många människors kännedom, säger rådman Claes Lindblom på Migrationsdomstolen.

Men på Linkedin tycker man att deras jobbsida, med en och en halv miljon lediga jobb i Europa, är välkänd och synlig för alla i Europa och i hela världen, bara man har en dator.

– Det är jättetråkigt att han som individ kommer i kläm och behöver bevisa det. Det är ju formalia, säger Lisa Gunnarsson, Nordenchef på LinkedIn, som inte förstår domstolens resonemang.

Stort engagemang

Det är många som har engagerat sig i Syed Latifs kamp. En av dem är Robert Bratt, som träffade honom på det välbesökta språkkafé som Syed Latif startat i Skurup.

– Samtidigt är det så att Migrationsverkets på sin egen hemsida länkar till LinkedIn. Det är väldigt märkligt, säger Robert Bratt.

Claes Lindblom på Migrationsdomstolen vill inte uttala sig om han tycker det är rimligt att Syed Latif måste bevisa att LinkedIn är en välkänd sajt.

– Jag förhåller mig till den ganska stränga praxis som både förarbeten och Migrationsöverdomstolen har förespråkat, just när det gäller de här arbetstillstånden, säger Claes Lindblom.

Syed Latif har nu fått beskedet att han inte fått prövningstillstånd i högre instans.

– En person bor i ett land i nästan sex år och utvisas bara för att ett arbete inte utannonserats på Arbetsförmedlingen. Det är orättvist, säger Syed Latif.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisade Syed Latif

Mer i ämnet