En telefon med 36 800 Buttcoins, och bakom en cigarett.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid dessa askkoppar som finns utplacerade runtom i staden går det nu att tjäna Buttcoins genom att fimpa en cigg. Foto: Arvid Grange / SVT

Fimpa ciggen, tjäna ”buttcoin” – rökare i Malmö får egen kryptovaluta

Uppdaterad
Publicerad

Först stönande soptunnor, nu valutan ”buttcoin”. Malmö stad fortsätter försöka hålla staden ren med hjälp av oväntade metoder.

Malmö stads senaste renhållningssatsning är här. Förra årets stönande soptunnor följs nu upp av buttcoin.

– Här kan du lämna din fimp och tjäna buttcoins, säger Jessica Persson och visar en askkopp fäst vid en lyktstolpe utanför Victoriateatern. På askkoppen sitter instruktioner och en QR-kod påklistrad, som ska guida en genom processen att skaffa buttcoins.

Fimpen får värde

– Vi ger fimpen ett värde genom att skapa buttcoins. Så ger vi rökarna incitament att fimpa rätt i askkoppen, säger Jessica Persson, renhållningssamordnare på Malmö Stad.

Varje cigarettfimp är värd 800 Buttcoins. Det anspelar på att man riskerar 800 kronor i böter om man slänger en fimp på marken.

Tävling i staden

Buttcoin är en sorts kryptovaluta – fast inte riktigt. Den kan inte växlas till riktiga pengar. Sättet man tjänar buttcoin på är genom att fimpa sina cigaretter i särskilda askkoppar runtom i staden.

Tanken är att det ska bli ett sorts spel, en tävling, mellan Malmöborna, om att slänga flest fimpar.

– Vi har tagit tillvara på det här med gamification, som triggar igång ett beteende. Och i den här appen kommer man kunna se hur andra tävlande ligger till.

Vinnaren får riktig kryptovaluta

Under sommaren lottas det ut priser till de som deltar. Och den som i slutet av kampanjen har samlat in mest kommer få sina buttcoins omvandlade till ethereum, som är en riktig kryptovaluta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.