Foto: TT

”Fisketurismen riskerar att slås ut”

Uppdaterad
Publicerad

Martin Hubert på fiskekuttern Fyrholm, håller tillsammans med sin son på att göra i ordning sin båt i Helsingör inför en ny säsong med fisketurer. Men han är orolig över vad det nya året med nya fiskekvoter kan komma att innebära.

– Vi är ju lite bekymrade, säger han.

Han är en av många med fiskebåtar i Öresund, både i Sverige och Danmark, som året runt erbjuder turer för fritidsfiskare. Nu är det torskfångst som gäller.

Tidigare fanns det inga begränsningar för hur många torskar en fritidsfiskare med spö och krok fick fånga. Men med de nya EU-kvoterna som gäller från och med i år, får man högst fånga fem torskar per person och dygn, som SVT Nyheter Skåne tidigare har skrivit om.

– Fisketurismen riskerar att slås ut på grund av de här restriktionerna. Det är möjligt att folk inte längre vill offra tid och pengar på det, säger Martin Hubert.

Martin Hubert är en av många med fiskebåtar i Öresund.

”Näten fulla med torsk”

De nya kvoterna ska skydda torskbestånden i västra Östersjön och kvoterna gäller också för Öresund även om Öresundsakvariets experter nyligen konstaterade att bestånden här inte är hotade.

– Näten har varit rikligt fulla med torsk och de verkar mår bra också, säger Jens P. Jeppesen, marinbiolog vid Öresundsakvariet i Helsingör.

Och Martin Hubert håller med.

– Det finns inget tvivel om att torskbestånden har det dåligt i Östersjön, men det bör inte gå ut över oss här i Öresund där torskbestånden har det helt fint, säger han.

Undersökningar i Östersjön drabbar Öresund

EU har enligt Martin Hubert bestämt sina kvoter utifrån undersökningar i Östersjön, ändå gäller restriktionerna även Öresund där det sedan länge är förbjudet med industriellt fiske med trål.

Men är det inte bra att EU tar ansvar och är rädd om fiskebestånden?

– Jo, det är det. Men restriktionerna ska finnas där de behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.