Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Just abortingrepp är det vanligaste momentet som studenter kan känna sig frågande inför under läkarutbildningen. Foto: Johanna Holstein

Allt fler läkarstudenter vill slippa aborter och undersökningar av motsatt kön

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skånes rapportering om en läkarstudent som vägrar dissekera lamm eftersom han är vegan har väckt stor uppmärksamhet.

Enligt personal på flera läkarutbildningar är han långt ifrån den enda som inte vill genomföra alla moment i utbildningen. Lärare uppger nu att allt fler läkarstudenter ställer krav på anpassningar efter sin egen moral, etik och religion.

Det är allt vanligare att läkarstudenter vill undvika vissa moment som strider mot deras personliga moraliska övertygelser.

Det handlar om allt ifrån att avstå från att delta i abortingrepp, att undvika att förskriva preventivmedel och att inte delta i IVF-behandlingar där embryon kasseras till att inte vilja utföra dissektion på djur eller att avstå från att undersöka personer av ett annat kön.

samvetsfrihet

Lärare: Nej till samvetsfrihet för läkarstudenter

– Det är ett stort spann på frågorna och det är helt omöjligt att individanpassa. Det blir godtyckligt och hade också blivit väldigt dyrt, säger Jenny Lindberg.

Sam Polesie från Göteborgs universitet och Jenny Lindberg från Lunds universitet är två läkare och lärare som tillsammans med ett gäng andra lärare från olika universitet i Sverige och Norge skrivit en debattartikel på frågan om nej till samvetsfrihet för läkarstudenter i Läkartidningen.

Studenter kan undvika abortmoment

Studenter skulle kunna ”kryssa sig igenom” läkarutbildningen och undvika moment som känns obekväma. Som att inte vara på en abortmottagning.

– Studenter som sjukanmäler sig eller byter pass med varandra är säkert inte helt ovanligt. Det finns ett mörkertal här, säger Sam Polesie som är lärare vid Göteborgs universitet.

Jenny Lindberg vid Lunds universitet känner igen problemet och ser risker med det:

”Kan hota patientsäkerheten”

– En patient som söker läkare kan ju då inte riktigt vara säker på att en läkare företräder det som sjukvården i Sverige ska erbjuda patienter. En läkare kan sitta med egna föreställningar om vad som är bäst att göra i en viss situation och det kan ytterst hota patientsäkerheten.

– Det är viktigt att vi skapar någon form av konsensus för hur vi ska förhålla oss till studenter som vill åberopa sin samvetsfrihet under läkarprogrammen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

samvetsfrihet

Mer i ämnet