En misstänkt sprängladdning detonerade i trapphuset till en fastighet på Norra Bulltoftavägen i Malmö i april tidigare i år. Foto: Johan Nilsson/TT

Fler sprängningar i år – polisområde Syd sticker ut

Uppdaterad
Publicerad

Första halvåret i år har 91 sprängningar genomförts i Sverige. Det är fler än under hela förra året, visar nya siffror från polisen. I polisområde syd har flest sprängningar skett i år. En trend som håller i sig.

När polisen nu summerar halvårsstatistiken över antalet sprängningar under årets första sex månader, är det fler (91) än under hela förra året (90).

Flest sprängningar under det första halvåret har skett i polisregion Syd (34), följt av polisregion Stockholm (27) och polisregion Väst (17). Att region Syd har flest sprängningar är en trend som har hållit i sig i flera år.

Sprängningarna har under årets första sex månader riktats mot både bilar och affärslokaler. Men det främsta målet har varit privatbostäder.

I polisområde syd ingår Skåne län, Blekinge, Kalmar och Kronoberg.

Konflikt i Stockholm

I Stockholm kopplas många av skjutningarna och sprängningarna till en konflikt mellan de så kallade Foxtrot- och Dalennätverken.

Stockholm sticker ut när det gäller antalet försöksbrott som rör sprängningar, 30 stycken under det första halvåret 2023, jämfört med endast 8 stycken under hela 2022.

– Om alla försöken varit framgångsrika hade Stockholm haft 57 sprängningar redan i år. Och varit värst i klassen. Det kan vara så att polisen i Stockholm, med hjälp av de extraresurser som man fått, har varit framgångsrika i att stävja det här våldet, säger Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet.

En av många sprängningar i region Syd inträffade i Malmö i maj:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sprickor i glaset på entrédörren till ett trapphus i Malmö, där det skett en sprängning under natten. Foto: Mikael Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.