Chad Allery är en av de cirka 2 000 utbytesstudenter som kommer till Lund i höst. Foto: TT/SVT

Nu anländer 2 000 utbytesstudenter till Lund

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett fjolår som dominerades av hårda restriktioner närmar sig antalet utbytesstudenter vid Lunds Universitet normala nivåer igen.

– Det är riktigt annorlunda, jag blev förvånad när ingen hade på sig en ansiktsmask varken på tåget eller butiken, säger Chad Allery som kommit från England för att studera geografi.

En av tusentals studenter

Han är en av de nästan 2 000 studenter från utlandet som kommer att anlända till Lund de närmsta dagarna. Jämfört med hösten 2020 är det fler utbytesstudenter som kommer till Lund igen.

Coronapandemin

– Det är fortfarande lite färre utbytesstudenter än ett vanligt år i och med att Australien och Nya Zeeland inte tillåter studenter att åka på utbyte. Det är fler än förra året men fortfarande färre än 2019, säger Lunds Universitets internationella chef Richard Stenelo.

Erbjuds vaccin i Skåne

Det är under måndagen och tisdagen som de flesta utbytesstudenterna samt de som ska läsa exempelvis mastersprogram kommer. Universitetet välkomnar under dessa dagar studenterna på plats på Kastrup, Lunds central och på campus genom arrangemanget ”Arrival day”.

– Jag hoppas att de internationella studenterna välkomnas till Lund och till universitetet, det är det viktigaste för oss, säger Siri Blomberg som är ansvarig för volontärerna som jobbar under ”Arrival day”.

Många frågor till universitetet

I och med coronapandemin har det varit mer att koordinera och hålla koll på än under ett vanligt år. Universitetet har fått många frågor kring bland annat inreseregler och vaccinering.

– Vi skickade ut en enkät under sommaren där det visade sig att de flesta som kommer redan är vaccinerade i sitt hemland men för de som inte är det eller har fått ett vaccin som inte är godkänt i Europa så är det väldigt lätt att bli vaccinerade på plats, säger Kristy Clarberg, huvudansvarig för ”Arrival day”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet