Sedan förra året har trycket på TBE-vaccinationer ökat rejält på skånska vaccinationscentraler.
– I fjol hade vi en TBE-buss. I år har vi tre och alla är välbesökta, likaså våra mottagningar, säger Karin Förberg, områdeschef för Skåne på Vaccindirekt.
TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka hjärninflammation. Till skillnad från mot borrelia, en annan fästingburen infektion, finns i nuläget inget specifikt botemedel mot TBE.
– Man har ju tänkte länge att man borde, så jag skulle väl ha gjort det för flera år sedan egentligen, säger Johanna Klingspor som kommer för att vaccinera sig.
Förekommer på vissa håll i Skåne
Generellt sett är risken liten att bli smittad av TBE i Skåne. I alla fall om man jämför med Sveriges mesta riskområden som Stockholmsområdet och Mälardalen. Men på vissa håll i Skåne förekommer smittan och där gäller det att skydda sig.
– Vi rekommenderar att man ska vaccinera sig om man bor eller vistas mycket i de här områdena där vi vet att det finns risk för TBE. Om man inte bor där, men i övrigt är väldigt mycket i naturen och kanske till och med ofta får fästingar på sig, så bör man också överväga att vaccinera sig, säger Mattias Waldeck, smittskyddsläkare i Skåne.
Riskområden i Skåne
Nordöstra Skåne: Området från Ryssberget i öster till Hässleholm i väster och norr om Kristianstad och söder om Broby-Sibbhult.
Östra Skåne: Skogarna strax norr om Åhus.
Sydöstra Skåne: Området mellan Löderups strandbad och Mälarhusen, Sandhammaren och Hagestads naturreservat. Skogarna runt S:t Olof.
Mellersta Skåne: Skogarna strax öster om och sydost om Höör.
Västra Skåne: Järavallens strövområde.
Källa: 1177 Vårdguiden