– Jag sitter och skriver min text på tre språk; somaliska, engelska och svenska, säger Mawlid Yusuf. Foto: Sanne Kleiner/SVT

Så ska flerspråkiga elever lära sig bättre svenska

Publicerad

Augustenborgsskolan i Malmö deltar i ett pilotprojekt i translanguaging, flerspråkighet, som just nu testas i sex skolor i Malmö. Tanken är att flerspråkiga elever ska använda sig av alla sina språk i undervisningen.

Det är geografilektion i klass 7-9 på Augustenborgsskolan. Mawlid Yusuf sitter och skriver en text om hemlandet Somalia, där han gick i engelsk skola innan han kom till Sverige för åtta månader sedan. På lektionerna använder han sig nu av alla språk han talar.

– Jag sitter och skriver min text på tre språk; somaliska, engelska och svenska. Jag tycker om alla språk men just nu vill jag lära mig bättre svenska, säger Mawlid.

Mawlid Yusuf kom till Sverige för åtta månader sedan och han ser fram emot att lära sig svenska. Foto: Sanne Kleiner/SVT

Enklare att förstå undervisningen

Forskning visar att elever med flera språk känner sig mer inkluderade i undervisningen. Det håller Noor ul Zahraa med om.

– Ibland när lärarna pratar kan det vara svårt för mig att förstå, då kan jag använda mig av arabiska, säger Noor.

Hon skriver sin text om hemlandet Irak. Först skriver hon den på arabiska, för att lära sig all fakta. Sedan översätter hon den till svenska.

Noor ul Zahraa är glad att hon kan använda sig av flera språk. Foto: Sanne Kleiner/SVT

Modersmålsläraren Hanaa Salman har följt med eleverna sedan skolan började med flerspråkighet.

– När vi började med translanguaging märkte jag stor skillnad. Eleverna blir mer delaktiga på lektionerna och känner att de duger, säger hon.

– Vad jag upplever lär de sig det nya språket om de kan använda sitt eget som en resurs. Man känner att man kan bidra med något på lektionerna och det gör att man växer som människa och får bättre självförtroende, säger läraren Jessica Calington.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.