En delad bild som visar två scener. Den vänstra delen visar Björn Hårdstedt i en grön jacka med en grå mössa. Den högra delen visar en lastbil som transporterar militära fordon utrustad med ett rödakorssymbol på sidan, vilket tyder på att den är avsedd för medicinsk användning. Omgivningen ser ut att vara grå och molnig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Hårdstedt, talesperson för den ideella föreningen Försvarsutbildarna i Ystad har nu lämnat sin förklaring till vad som har hänt med de 70 fordon som försvunnit från det gamla sockerbruket i Köpingebro. Foto: Lina Dahlberg

Föreningen om mysteriet med försvunna militärfordonen: ”De var redo att skrotas”

Publicerad

De flesta fordon har skrotats, en del tycks ha sålts vidare och några har hamnat i Ukraina. Den ideella föreningen Försvarsutbildarna i Ystad har nu lämnat sin förklaring till vad som har hänt med de 70 fordon som försvunnit från det gamla sockerbruket i Köpingebro.

Försvarsutbildarna i Ystad, numera Beredskapscenter Fredriksberg, har tagit emot mängder utrustning från försvarsmakten. Men när försvaret efterfrågade utrustningen, visade det sig att bland annat 70 fordon var spårlöst borta.

Efter flera veckors efterforskningar har nu föreningen gett sin bild av vad som har hänt i en slutrapport som överlämnats till Försvaret.

– Det vi har varit rädda för, att det hade skett organiserade stölder och att militära fordon hade registrerats civilt, det har vi kunnat visa att det inte har skett, säger Björn Hårdstedt, talesperson för föreningen sedan i våras.

Försvaret kritisk till skrotning

Istället verkar det som att de flesta fordonen, både civila och militära, har skrotats. Men det saknas skrotningsintyg vilket försvaret är mycket kritisk till.

– Det är väldigt mycket gissningar i slutrapporten. Ett 50-tal fordon antas vara skrotade, men det finns ingen spårbarhet och det kan jag tycka är beklämmande, säger Stefan Jägerhult, utredare på Försvarsstaben.

Bilar som skulle ha skrotats har sålts

Björn Hårdstedt medger att föreningen har slarvat när det gäller de civila fordonen. Bland annat verkar cirka 15 personbilar som skulle skrotats istället på oklara vägar ha sålts vidare och blivit civilregistrerade.

– Där skulle det ha funnits skrotningsintyg, men när det gäller de militära fordonen fanns det inga krav i avtalen på att det skulle finnas individuella skrotningsintyg, säger Björn Hårdstedt.

I stället har föreningen fått kvitton på skrotmassorna efter totalt 46 militärfordon.

– Det var gamla militära bilar och lastbilar från 60- och 70-talen som var redo att skrotas och vi är helt trygga med att ingen av dem har hamnat på den civila marknaden, säger Björn Hårdstedt.

Militära ambulanser i Ukraina

När det gäller de tre militära ambulanser som hamnat i Ukraina, menar Hårdstedt att de har stulits.

– Det skedde med förfalskade namnteckningar, de stals helt enkelt.

Försvaret ska nu analysera slutrapporten och räknar med att lämna besked om hur man vill gå vidare före årets slut.

– Vi har gjort vad vi har kunnat för att vara helt transparanta och sen får försvarsmakten ta ställning till vad de vill göra nu, säger Björn Hårdstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.