Lars Vilks var främst känd för sina kontroversiella konstverk. Bland annat en karikatyr av Muhammed som rondellhund vilken väckte starka reaktioner hos allmänheten. Efter att han ritat den utsattes han vid flera tillfällen för hot och attacker, och fick därför ha ständigt livvaktsskydd.
Författaren och journalisten Niklas Orrenius lärde känna Lars Vilks när han skrev boken Skotten i Köpenhamn. Under drygt ett års tid följde Orrenius Vilks i hans vardag och därefter hade de fortsatt kontakt.
– Han levde som en fånge i sitt eget land de sista tio åren, säger Niklas Orrenius.
Han berättar att Lars Vilks brukade använda humorn som ett sätt att tackla den bisarra situation han levde i.
– Han skojade om att folk försökte mörda honom hela tiden, han skojade om sin död. Han sa vad han skulle ha på sin gravsten till exempel, säger Niklas Orrenius.
”Han var hela tiden i konsten”
För många är Lars Vilks känd som en provokatör men Orrenius ger också en annan bild av konstnären. Han beskriver honom som en varm och humoristisk person som var som lyckligast när han fick snickra på sitt Nimis.
– Det var som att han nästan sprang ner dit, han var så lycklig då. Och det var ett av många exempel på att han hela tiden var i konsten och inte brydde sig så mycket om det utanför.