Eftersom Eslövs kommun vill bygga nya bostäder nära fabriken där Kavli tillverkar tiotusentals ton livsmedel varje år avslås företagets tillståndsansökan eftersom kylanläggningen kan vara farlig för människor om det uppstår ett läckage av ammoniak. Foto: Johan Nilsson/TT

Kavli förlorar strid om utökat tillstånd för fabrik i Eslöv

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsjätten Kavli får inte tillstånd att utöka produktionen i fabrikerna i centrala Eslöv. Där tillverkas ättika, senap och ketchup bland annat. Anledningen är fabrikens kylanläggning med 1,5 ton ammoniak som kan ha allvarliga hälsoeffekter för människor.

Kavli tillverkar allt från ättika, senap och majonnäs på fabriken i centrala Eslöv.

Efter en lång rättslig process stod det under fredagen klart att Mark- och miljööverdomstolen avslår företagets ansökan om utökad och befintlig livmedelstillstånd på fabriken i Eslöv, vilket Skånska dagbladet var först med att rapportera om.

Anledningen är fabriken har ammoniak i sin kylanläggning, vilket Eslöv kommun sett risker med och därför vänt sig till domstol för ett avgörande.

På Kavli kommer ledningen nu tillsammans med sina advokater granska domen.

– Vi har kvar vårt gällande miljötillstånd från 2002, vilket innebär att domen inte får någon påverkan på vår rätt att fortsatt bedriva vår verksamhet, skriver Jessica Sehlin, HR-direktör på Kavli, i ett mejl till SVT.

Tillverkar 30 000 ton livsmedel per år

Kavli har sedan 2002 tillstånd för tillverkning av 30 000 ton livsmedel per år i fabriken i Eslöv.

När bolaget ville utöka sin produktion stötte de på patrull eftersom de har 1,5 ton ammoniak i kylanläggningen på fabriken. Trots att tidigare insatser godkänt användningen av ammoniak tog det under fredagen stopp.

Det som nu stoppar Kavli är att en riskutredning pekar på att om ammoniaken läcker ut kan den orsaka skador på människor som befinner sig inom 180 meter från anläggningen.

”Vill ha både företag och bostäder”

Även om risken är mycket låg så går det inte att bortse ifrån den eftersom det finns både planerad centrumverksamhet samt bostäder i närheten av fabriken, skriver Mark- och miljööverdomstolen i domen.

– Vår målbild är att man ska kunna ha både företag och bostäder inne i Eslöv, och det har varit vår intention genom hela den här processen, säger Eslövs kommunstyrelseordförande Johan Andersson (S).

Förtydligande: Mark- och miljööverdomstolens avslag gäller en ansökan om utökad produktion. Befintligt tillstånd påverkas inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.