Matsvinn är en av vår tids värsta klimatbovar. Ungefär en tredjedel av den mat som produceras i världen kastas.
– Att producera mat tar väldigt mycket resurser, så när man producerar mat och sen slänger den, har alla de resurserna använts i onödan, säger Katrin Molina-Besch.
Och det är där som förpackningarna kommer in. En inplastad gurka kan hålla i flera veckor, jämfört med en gurka utan plast som blir mjuk och tråkig efter några dagar – och förmodligen kastad i soporna.
Ska skydda produkten
Livsmedelsförpackningen fyller flera funktioner: den ska skydda produkten från fukt, syre, mikroorganismer och annan yttre påverkan som kan förstöra produkten, den ska också underlätta transport och förvaring, ge information om innehållet samt marknadsföra produkten.
Förpackningens främsta uppgift är att skydda maten så den håller länge. Men även om många livsmedel har större klimatpåverkan än själva förpackningen, är det ur miljösynpunkt viktigt att inte använda mer förpackningsmaterial än nödvändigt.
– Som konsument kan man välja den produkt som har minsta möjliga material som behövs för att minska matsvinnet. Man kan till exempel välja bort onödigt tjocka eller dubbla förpackningar, säger Katrin Molina-Besch.
Klädinköp och transporter viktigare
Å andra sidan tycker hon att förpackningars miljöpåverkan kanske får lite för mycket uppmärksamhet, i jämförelse med annat som skulle göra större skillnad för klimatet.
– Förpackningsavfallet vi har där hemma är lätt att se, men det kanske inte är helt rätt fokus. Våra transporter, hur mycket kläder vi köper, vad vi äter och hur vi värmer upp våra hem kanske är viktigare att fundera på, säger Katrin Molina-Besch.
Hör Katrin Molina-Besch i klippet ovan.