En plastflaska kan vara ett bättre miljöval än en glasflaska. Åtminstone om glasflaskan är tung och har transporterats långt.
– Tunga förpackningar ger en hög klimatpåverkan under transporten. Så för till exempel ett mikrobryggeri som säljer ölen lokalt, kan glasflaskor vara ett alternativ, men inte för en producent som säljer öl över hela världen, säger Katrin Molina-Besch, som forskar om matförpackningar ur ett miljöperspektiv på LTH i Lund.
Plast inte alltid sämst
Ur klimatsynpunkt är också fyrkantiga förpackningar bättre än runda eftersom det går att packa fler fyrkantiga i en lastbil, vilket alltså minska antalet transporter. Det gör valet mellan krossade tomater i en konservburk och en fyrkantig kartongförpackning lätt.
Den utskällda plasten är inte alltid av ondo.
– Jämfört med aluminium och glas är plast ett väldigt lätt material som har en bra barriärfunktion som förhindrar matsvinn, säger Katrin Molina-Besch.
Ost stor klimatpåverkan
När det gäller ost har den så stor klimatpåverkan att det, enligt Katrin Molina-Besch, viktigare att osten blir uppäten än att förpackningen är klimatsmart. Även när förpackningen består av fossil plats.
– Osten behöver plast eftersom den måste skyddas från fukt och mikroorganismer så att den håller länge. Problemet idag är att vi är dåliga på att återvinna plast och att industrin använder så många olika sorters plast som alla inte går att återvinna.
Se forskaren Katrin Molina-Besch värdera olika förpackningar i klippet.