Buxbomsmottet hittades första gången i Sverige 2016. Nu hittar lundaforskaren Lars Pettersson den skadliga fjärilen i sina fällor så gott som varje morgon.
Han jobbar med att kartlägga nattfjärilar i södra Sverige och säger att buxbomsmottet, vars larver livnär sig på buxbomens blad, kommer att bli allt vanligare här.
Trädgårdsbusken ser nu ut att gå ett dystert öde till mötes, enligt Lars Pettersson.
Orsakar stor förödelse
Redan nu ställer buxbomsmottet till med problem. Lars Pettersson visar bilder på söndergnagda buskar på en kyrkogård i Skåne. På marken nedanför ligger de misstänkta förövarna: ett par gröna larver med svarta prickar.
Och det kan komma att bli värre. Fjärilen kan sprida sig snabbt, och då befinner sig parker, kyrkogårdar och trädgårdar i farozonen. Busken är en populär trädgårdsväxt.
– I andra länder, som Nederländerna och England, har de ätit upp buxbomen ganska massivt, både i parker och kyrkogårdar.
Nu tror han att samma sak är på väg att hända i Sverige.
Kartlägger med hjälp av AI
Just nu pågår ett projekt på Lunds universitet med att kartlägga nattfjärilar med hjälp av artificiell intelligens. Det är tack vare datan därifrån som Lars Pettersson och hans kollegor har fått upp ögonen för buxbomsmottets spridning.
Nu vill han varna för den utveckling som han ser är på väg att ske. Arten kan bekämpas med både gift och nematoder, en sorts parasiter som äter upp skadedjur. Men Lars Petterssons prognos är ändå mörk.
– Man kan nog vänta sig att det kommer bli ganska massiva angrepp i Sverige de närmaste åren faktiskt.