• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten på Gåsagången 42 Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i ett flervåningshus med kraftig rökspridning. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

En buxbomsbuske som har blivit angripen av buxbomsmott, en skadlig form av nattfjäril vars larver äter buxbom. Till höger lundaforskaren Lars Pettersson vid Lunds universitet som forskar på fjärilar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Angreppen från buxbomsmott förväntas bli värre de närmaste åren, säger fjärilsforskaren Lars Pettersson. Foto: Florian Falk/SVT

Forskarens varning: Nu sprider sig aggressiva nattfjärilen i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den har orsakat massiv förstörelse i Storbritannien och Nederländerna. Nu har nattfjärilen buxbomsmott kommit till Sverige. En av våra populäraste trädgårdsbuskar lever nu farligt, enligt fjärilsforskaren Lars Pettersson vid Lunds universitet.

Buxbomsmottet hittades första gången i Sverige 2016. Nu hittar lundaforskaren Lars Pettersson den skadliga fjärilen i sina fällor så gott som varje morgon.

Han jobbar med att kartlägga nattfjärilar i södra Sverige och säger att buxbomsmottet, vars larver livnär sig på buxbomens blad, kommer att bli allt vanligare här.

Trädgårdsbusken ser nu ut att gå ett dystert öde till mötes, enligt Lars Pettersson.

Orsakar stor förödelse

Redan nu ställer buxbomsmottet till med problem. Lars Pettersson visar bilder på söndergnagda buskar på en kyrkogård i Skåne. På marken nedanför ligger de misstänkta förövarna: ett par gröna larver med svarta prickar.

Och det kan komma att bli värre. Fjärilen kan sprida sig snabbt, och då befinner sig parker, kyrkogårdar och trädgårdar i farozonen. Busken är en populär trädgårdsväxt.

– I andra länder, som Nederländerna och England, har de ätit upp buxbomen ganska massivt, både i parker och kyrkogårdar.

Nu tror han att samma sak är på väg att hända i Sverige.

Kartlägger med hjälp av AI

Just nu pågår ett projekt på Lunds universitet med att kartlägga nattfjärilar med hjälp av artificiell intelligens. Det är tack vare datan därifrån som Lars Pettersson och hans kollegor har fått upp ögonen för buxbomsmottets spridning.

Nu vill han varna för den utveckling som han ser är på väg att ske. Arten kan bekämpas med både gift och nematoder, en sorts parasiter som äter upp skadedjur. Men Lars Petterssons prognos är ändå mörk.

– Man kan nog vänta sig att det kommer bli ganska massiva angrepp i Sverige de närmaste åren faktiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.