En vitpunktsgräsfly

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nattfjärilar har under de senaste 20 åren gått från att knappt ha förkommit alls, till att bli bland de vanligaste. Hör forskaren Markus Franzén berätta mer i klippet ovan. Foto: SVT

Ny forskning vid Linnéuniversitet visar dramatisk ökning av nattfjärilar

Uppdaterad
Publicerad

Den uppmärksamme har kanske upplevt att det varit ovanligt många nattfjärilar de senaste åren. En ny studie från Linnéuniversitetet visar att det stämmer. Två fjärilsarter har under de senaste 20 åren gått från att knappt ha förekommit alls, till att bli bland de vanligaste.

I fokus står nattfjärilarna vitpunktsgräsfly och ljusringat lövfly. Markus Franzén är docent i ekologi på Linnéuniversitetet, och han menar att fjärilarnas ökning beror på en kombination av varmare klimat och längre säsonger.

– Det är väldigt förbluffande och dramatiska förändringar som är oroväckande stora. Jag hade inte kunnat tänka mig att det skulle ske så dramatiska ökningar, säger Markus Franzén.

Har drivit forskningsprojektet i 20 år

Med hjälp av ljusfällor placerade i Blekinge och på Öland har Markus Franzén fångat in nattfjärilar i 20 år. Markus Franzén var med och startade forskningsprojektet som inleddes redan 2003, och då fanns det knappt några vitpunktsgräsflyn eller ljusringade lövflyn i fällorna.

– För 25 år sedan fanns de knappt alls och nu kan man hitta dem i hundratals eller tusentals individer varje säsong, vilket är förvånansvärt många, säger Markus Franzén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.