Nio av tio svenskar är positiva till kameraövervakning och många tror att fler kameror skulle kunna förebygga brott och hjälpa polisen att gripa brottslingar. Arkivbild. Foto: Emil Langvad/TT

Forskning: Få känner sig kränkta av övervakningskameror

Publicerad

Lagstiftning ämnad att värna den personliga integriteten står i vägen för ökad kameraövervakning på allmänna platser. Men en färsk undersökning visar att nio av tio är positiva till kameror och hittar få exempel där individers personliga integritet ha kränkts.

Övervakningskameror på allmän plats innebär en kränkning av din personliga integritet, ja eller nej?

Hela 82 procent svara nekande på frågan i en undersökning som säkerhetsföretaget Securitas låtit Sifo göra i samarbete med Lunds universitet. Ännu fler, 90 procent av ett statistiskt säkerställt urval av 1 000 svenskar, är positiva till övervakningskameror.

– Redan för tio år sedan tyckte folk att mer övervakningskameror var någonting positivt, men jag blev ändå överraskad över att så många svarade positivt på en fråga som ställdes direkt om deras egen personliga integritet, säger Markus Lahtinen, lärare och forskare på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, som har fördjupat sig i frågan om övervakning, till TT.

Kränkning kontra nytta

Frågan om den personliga integriteten går inte att bortse från, men Lahtinen menar att ett faktum ofta faller bort i debatten. Tillsammans med forskarkolleger har han letat efter exempel där samhällets kameraövervakning faktiskt har inneburit en kränkning för enskilda, men inte hittat fler än en handfull exempel – i hela Europa.

Det är datainspektionen som är tillsynsansvar vad gäller övervakningskameror och när tillståndsfrågar avgörs i rätten åberopar myndigheten ofta två domar, som enligt Markus Lahtinen bygger på hypotetiska resonemang om den potentiella skadan av övervakningskameror.

– Man bör ställa det här hypotetiska resonemanget mot den faktiska nytta som övervakningskameror kan göra, säger han.

Fakta

En studie av forskargruppen Lusax vid Lunds universitet har på tillsammans med företaget Securitas och Kanta Sifo undersökt svenskars inställning till övervakningskameror på allmän plats.

90% av de tillfrågade var positiva till övervakningskameror på gator och torg.

83% anser att kamerorna hindrar brott.

82% uppfattar att säkerhetskameror kan användas för att klara upp brott.

72% tycker att det borde sättas upp fler övervakningskameror.

3% uttryckte en önskan om färre kameror.

Källa: Lusax/Lunds universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.