Tvådelad bild. Vänster: Barn äter mat. Höger: Person gestikulerar inomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förvånansvärt få barn äter så mycket fiber som vi rekommenderar”, säger Elin Hård af Segerstad, barndietist och forskare. Foto: TT, Petra Hultman/SVT

Studie har följt tvåtusen skånska barn – få åt tillräckligt med fiber

Publicerad

Mycket fiberrik mat till barn under två år kan minska risken att drabbas av glutenintolerans, celiaki. Det visar en ny studie vid Lunds universitet.

Forskarna vet ännu inte hur sambandet ser ut, men resultaten är tydliga.

– De barn under två år som hade ätit mest fibrer hade en lägre risk att utveckla sjukdomen celiaki, säger Elin Hård af Segerstad, barndietist och forskare vid Lunds universitet.

Särskilt tydlig effekt visade det sig vara för barn som ätit fiberrik mat före ett års ålder. Förekomsten av celiaki minskade med nästan 40 procent hos de som fått fiberrik kost mellan sex och tolv månaders ålder.

Följt över 2 000 barn i flera år

I studien har forskarna följt drygt 6 500 barn, varav drygt 2 000 från Skåne, som deltagit i den så kallade TEDDY-studien. Barnen har följts från att de var några månader gamla till några år in i puberteten.

– Vi har ännu inte tittat på mekanismen bakom det här sambandet, men en teori är att små barn som äter mycket fiber får en tarmflora som är mer hälsosam utifrån risken att utveckla celiaki, säger Elin Hård af Segerstad.

Se i klippet ovan hur mycket fibrer barn behöver äta.

De flesta barn äter för lite fiber

Elin Hård af Segerstad ser att det finns stor potential för föräldrar att ge sina barn mer fiber, även utan ändrade kostråd.

– Om man tänker att frukt, grönsaker, rotfrukter och baljväxter ska ingå som en del i alla måltider så får man in mer fiber i maten även till ett barn under ett år, säger Elin Hård av Segerstad.

Än så länge kan forskarna inte slå fast att det behövs nya kostråd till småbarnsföräldrar. För att göra det behöver man göra jämförande studier.

– Än så länge kan vi bara se att det finns ett samband. Nästa steg är klinisk prövning.

TEDDY-studien

TEDDY-studien är ett forskningsprojekt som försöker ta reda på vad det är som gör att barn får autoimmun (typ 1) diabetes. Studien har breddats till att också omfatta celiaki (glutenintolerans) och autoimmun tyreoidit (inflammation i sköldkörteln).

Studien bekostas av NIH (National Institutes of Health) – den amerikanska hälsovårdsmyndigheten och genomförs i Skåne, Finland, USA och Tyskland.

Totalt har 8 667 barn gått med i studien varav 30 procent i Skåne.

TEDDY-studien startade år 2004 och ska pågå till år 2025.

Källa: Lunds universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.