Nederländske artisten Joost Klein.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det nederländska public service-bolaget Avrotros skriver i ett uttalande att de fortfarande är ”grundligt besvikna” över EBU:s beslut att diskvalificera Joost Klein. Foto: Ida Marie Odgaard

Förundersökningen mot Joost Klein läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Under Eurovision Song Contest i Malmö riktades misstankar mot Nederländernas artist Joost Klein om olaga hot och han diskvalificerades från finalen. Nu läggs förundersökningen ner, meddelar åklagaren.

Det var i samband med Eurovision som polisutredningen mot Joost Klein inleddes gällande olaga hot. Hans advokat Jan-Åke Fält har tidigare berättat att artisten skulle ha stött bort en fotografs kamera då han inte ville bli filmad.

Artisten själv har nekat till brott.

Eurovision song contest 2024

Åklagaren: saknar bevis mot Joost Klein

I ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten på måndagen står det att artisten träffat fotografens kamera genom en rörelse, men att händelseförloppet varit snabbt. De vittnen som förhörts ska också ha uppfattat händelsen olika.

– Jag har i dag lagt ned utredningen för att jag inte kan bevisa att gärningen har varit ägnad att framkalla allvarlig fruktan eller att mannen har haft någon sådan avsikt, säger senior åklagare Fredrik Jönsson, i pressmeddelandet.

Nederländerna är fortfarande besvikna

Joost Klein, som hade goda chanser att placera sig högt i årets Eurovision Song Contest, diskvalificerades i samband med händelsen av arrangören Europeiska tv- och radiounionen, EBU.

Det nederländska public service-bolaget Avrotros skriver i ett uttalande att de fortfarande är ”grundligt besvikna” över EBU:s beslut.

”Vi har hela tiden sagt att diskvalificeringen var onödig och oproportionerlig och nu har det visat sig vara så”, skriver Avrotros.

Tv-bolaget skriver att man inom kort ska ha ett möte med EBU om diskvalificeringen.

”Nu ligger bollen på EBU:s planhalva”, skriver bolagets företrädare.

”Påverkar inte beslutet”

Efter den svenska åklagarens beslut skriver EBU i ett uttalande att organisationen agerat som varje ansvarsfull arbetsgivare och att beslutet togs helt i enlighet med EBU:s regler.

”Förundersökningen gällde huruvida ett brott hade begåtts, inte om herr Klein betedde sig olämpligt och bröt mot EBU:s regler”, skriver EBU:s mediachef Jean Philip De Tender och fortsätter:

”Den nya utvecklingen påverkar inte vårt beslut, som vi till fullo står bakom, alls”.

Artisten: ”Varför fick vi vänta?”

Joost Klein skriver på sitt Instagramkonto att månaderna sedan Eurovision varit hemska.

”Varför fick vi vänta så länge på svar? Varje dag kände jag mig osäker, fast jag visste sanningen – det finns ingen rättsprocess mot mig för det fanns aldrig något fall överhuvudtaget”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet