Det är arbetsmarknads- och socialnförvaltningen i Malmö som ansvarat för stödboendeplaceringarna.
Enligt Konkurrensverket, som nu får rätt i Förvaltningsrätten, har kommunen brutit mot lagen och döms därför till att betala en så kallad upphandlingsskadeavgift på tio miljoner kronor.
Malmö stad medger
Eftersom tjänsterna aldrig upphandlades handlar det om en otillåten direktupphandling. Malmö stad har medgett att någon upphandling aldrig gjordes.
Tio miljoner kronor är den högsta avgift som kan dömas ut.
– I det här fallet gör vi bedömningen att det har ett högt avtalsvärde, någonstans över hundra miljoner. Samtidigt ser vi vissa försvårande delar som att det handlar om flertalet inköp som man gjort under lång tid, har Anders Larsson, jurist vid Konkurrensverket, tidigare sagt till SVT Nyheter Skåne.
Efter att granskningen publicerats startade Malmö stad en upphandling av stödboenden.
Kommunalrådet: Vi ska se till att det blir korrekt framöver
Sedat Arif (s), kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst, säger att han inte ser anledning att överklaga domen och att det är viktigt att förvaltningen nu följer lagen i de upphandlingar som görs.
– Men det är tråkigt att det blir en så hög skadeavgift. Nu ska vi se till att det blir korrekt framöver. Jag uppfattar att förvaltningen gått igenom så att det blir rätt när man gör detta igen och nu är vi inne i slutfasen av upphandlingen av boende med stöd som väntas bli klar under våren.
Han menar att det var i samband med Malmö stads omorganisation 2017 som man fallerat i rutinerna, när stadsdelsförvaltningarna slogs samman.
– Det är otroligt tråkigt men nu är vi i den här situationen och då får vi hantera den, säger han.
Avgiften på tio miljonerna betalas av skattepengar – var tas pengarna från?
– Det är det som är otroligt tråkigt, att pengar som kunnat användas till ordinarie verksamhet får gå till skadeavgiften. Vi förväntade oss att det eventuellt skulle komma en skadeavgift så vi har avsatt medel för detta, säger han.