En person står i förgrunden och tittar på en grupp barn som spelar fotboll på en grön konstgräsmatta. Solen skiner och omgivningen är en park med träd i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tydligare regler och fler vuxna. Det är några av vad som utgör Rosengårdsmodellen. Foto: SVT

Fotbollskörkortet ger tryggare spel på Rosengårdsskolan

Publicerad

På Rosengårdsskolan krävs ett fotbollskörkort för att få delta i spelet på rasterna. Ett initiativ som syftar till att skapa en tryggare och mer inkluderande miljö för alla elever.

Lilla Aktuellt träffade en sjätteklass på Rosengårdsskolan för att prata om Rosengårdsmodellen, som infördes när skolan öppnade igen 2019. Modellen har medfört tydligare regler för hela skolverksamheten, inklusive rastfotbollen, där ett fotbollskörkort krävs för att få delta.

– Vi jobbar med tydlighet och att reglerna gäller för alla, varje gång. Det är en arena som är till för alla. Det handlar inte om att vinna utan bara att spela, säger skolans kurator Ammy Mody.

Körkortet innehåller riktlinjer som ska uppmuntra positiv attityd och schysst spel, med målet att skapa en trygg och inkluderande miljö för alla.

För eleven Meriella Karika Castro har reglerna gjort stor skillnad.

– Jag har faktiskt börjat spela mycket mer fotboll nu. Om jag missade ett mål innan så blev de arga på mig, säger hon.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.