Svartvita bilder på Anita Ekberg och till höger porträtt på Georg Oddner

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Några av Georg Oddners bilder på utställningen är ikoniska, som de av Anita Ekberg. Foto: Gunilla Fritze och Bertil Ericson

Fotografen Georg Oddners livsverk i svart och vitt – med färg på slutet

Uppdaterad
Publicerad

Han lämnade trummorna i Falsterbo och reste till New York med sin kamera. Det är lite tillspetsat men ungefär så gick det till när Georg Oddner valde att byta karriär och blev yrkesfotograf.

– Man kan säga att det var på Falsterbohus, där pappa spelade jazz, som det började, säger Karin Oddner, dotter och fotograf.

I år skulle Georg Oddner fyllt 100 år och barnen gör därför en stor retrospektiv utställning på Falsterbo konsthall med ett axplock av pappans fotografier.

– Han har introducerat många nya idéer och inspirerat många av våra unga fotografer, säger Ulf Carlson, grundare av Falsterbo konstall.

Kända och okända människor

Utställningen innehåller fotografier på kända och okända människor som Georg Oddner fotograferat på beställning eller utan deras vetskap under sina många resor. Han var tidigt i Sovjetunionen med sin kamera. Han kände sig hemma i Spanien och älskade Rom.

– Man kan se i bilderna att det är en sådan ödmjukhet när han möter människor, säger Karin Oddner.

Arrangerade i minsta detalj

När Georg Oddner fotograferade mode var bilderna arrangerade in i minsta detalj, till skillnad från bilderna han tog under sina resor. På utställningen finns bilder av bland andra Max von Sydow, Monica Zetterlund, Bo Widerberg och hans vänner Jan Troell och Jacques Werup. Några bilder är ikoniska som de av Anita Ekberg.

Georg Oddners färgbilder var ett nytt sätt att uttrycka sig på och att ge det vissna ett nytt liv, säger dottern Karin Oddner. Foto: Gunilla Fritze

– När hon var i Malmö i samband med sin 80-årsdag ville hon träffa pappa. Efteråt sa hon till mig ”jag har alltid älskat denna mannen”, säger Karin Oddner.

”Nytt sätt att uttrycka sig på”

Det sista kapitlet i Georg Oddners livslånga fotobok innehåll bilder på torkade växter och frukter. Ett herbarium i färg. Övriga bilder på utställningen är svartvita.

– Det var ett nytt sätt att uttrycka sig på och att ge det vissna ett nytt liv, säger Karin Oddner.

Utställningen ”Georg Oddner 100 år” pågår till 12 november på Falsterbo konsthall.

Georg Oddner

Georg Oddner, räknas som en av 1900-talets mest inflytelserika svenska fotografer inom både dokumentärfotografering, mode och reklam. Han lämnade karrirären som jazzmusiker och följde med reklammannen Johnny Melin, som han lärt känna när han spelade trummor på Falsterbohus på somrarna, till New York. 

I mitten på 1950-talet blev han internationellt erkänd. Georg Oddner var född i Stockholm men bodde större delen av sitt liv i Malmö.

Källa: Boken ”Långt bort och nära” med texter av Georg Oddners barn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.