Vi har tittat på Landskrona och Lund som står för två sidor av skolvalsmyntet
För fem år sedan fanns det 5 kommunala gymnasieskolor i Landskrona. Nu finns bara två kvar. Bland annat Allvar Gullstrandgymnasiet. Skälet till minskningen är att varje år söker 60 procent av eleverna i 9:an till gymnasier utanför Landskrona.
– Lärare har sagts upp och det är överhuvudtaget små marginaler. Jag är ensam ekonomilärare här. För fem år sedan var vi 4-5 stycken, så visst har vi påverkats, säger Renate Thurban, lärare på Allvar Gullstrandgymnasiet.
Tuffa år
Chefen för kommunens gymnasieskolor berättar att de senaste åren har varit tuffa.
– Det har kostat mycket pengar och vi har gått med underskott. Det tuffaste året var nog 2012-2013, säger Ulf Bergström.
Det är till Helsingborg, Malmö och Lund 16-åringarna vill. Storstäderna lockar.
– De flesta av mina kompisar ville flytta. De var trötta på Landskrona efter alla år i grundskolan, säger Erza Grainca som går ekonomiprogrammet på Allvar Gullstrandgymnasiet.
Nödlösningar
Polhem, Katedralskolan och Spyken i Lund bågnar och varje år tvingas kommunen hitta nödlösningar för att ta emot alla sökande.
– Vi sitter i en situation där vi får flytta på gymnasieprogram och flytta elever mellan skolor för att försöka få in så många elever som möjligt.
Till nästa läsår ska nya baracker sättas upp i anslutning till Lunds gymnasier och det finns planer att bygga om administrationslokaler till skollokaler.
Skolan är ett nav
Eslöv, Höör , Hörby är andra exempel på orter som gymnasisterna flyr. Och allt många oroas nu för fler skolnedläggningar och en fullständig koncentration till storstäderna.
– En gymnasieskola i en mindre kommun är ofta ett nav i en orts kunskapsutveckling och det är alltid negativt för en kommun om den tvingas stänga ortens enda gymnasieskola, säger Sven Sundin på Skolverket.
Men det fria gymnasievalet får även konsekvenser för ungdomar på de attraktiva studieorterna.
– Det finns elever med bra betyg som inte kommer int på hemorten, för att den platsen har tagits från någon i grannkommunen med bättre betyg, säger Sven Sundin på Skolverket.
(S) vill utreda det fria valet
Socialdemokraterna i Lund har sett denna konsekvens och vill därför att det fria gymnasiesöket utreds. Förra året var det 61 personer boende i Lund som inte kom in på sitt förstahandsval.
– Om man tvingas gå en utbildning utanför Lund riskerar det att påverka studieresultaten. Dessutom ser vi en risk för segregering av elever, säger oppositionsrådet Anna-Lena Hogerud (S).