– Det är en trevlig syssla att vara ”algväktare” och så får man sig ett morgondopp på köpet, berättar Christel Lennartsson, en av 17 frivilliga som från och med 1 juli kommer att turas om med provtagningen.
Extremvärme och alger
En teori är att senare års extremväder påverkar algfloran i sjön. Under den extremt torra sommaren 2018 sjönk halten av så kallade cyanobakterier, den illa sedda gröna algsörjan som brukar breda ut sig i till exempel Vombsjön och de två Ringsjöarna.
– I deras ställe kom en helt annan grupp av alger, så kallade dinoflagellater. De är mycket svårare att urskilja med blotta ögat, berättar Karin Rengefors, lundaprofessor i limnologi och ledare för projektet.
Kunskapen kring dinoflagellaterna är begränsad, det är till exempel oklart om de kan utveckla gift i en miljö liknande den i Vombsjön.
Mot den bakgrunden ska nu de frivilliga provtagarna följa algtillväxten mellan juli och september och se vilken av de båda alggrupperna som dominerar i Vombsjön år. Mätresultaten publiceras fortlöpande på Fokus Vombsjöns nätsida med start 1 juli.