Flyktingar får mat på Malmö centralstation Foto: TT

Frivilligorganisationer kritiserar myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Efter att polisen vädjat till frivilligorganisationer att låta myndigheterna göra sitt jobb och ta ett steg tillbaka får de nu svar på tal.

Frivilligorganisationer i Malmö kritiserar nu hur myndigheterna hanterat flyktingsituationen.

– Det är ideella krafter som tagit tag i problemen, säger Johanna Nilsson på kulturhuset Kontrapunkt

Sedan stora mänger flyktingar började komma till Malmö har många människor engagerat sig.

#flykt

Frivilliga har delat ut mat, erbjudit tolkning och hjälpt flyktingar att köpa rätt biljetter på Malmö centralstation, dit många av flyktingarna först kommit.

På kulturhuset Kontrapunkt har människor jobbat dag och natt med att hjälpa de flyktingar som kommit till Malmö.

Pengarna sinar

Polisen gick tidigare i veckan ut med en uppmaning om att frivilliga måste låta myndigheter göra sitt jobb. En hint till frivilligorganisationerna att ta ett steg tillbaka.

Nu larmar organisationerna Allt åt alla och Kontrapunkt om en ohållbar situation. Pengarna sinar och i ett inlägg på sociala medier är de kritiska till hur myndigheterna hanterat situationen.

– Vi har i princip fått starta upp all organisation på centralen från början, menar Matilda Renkvist Quisbert, som är aktiv i förbundet Allt åt alla.

Bristande beredskap

Det de framför allt är kritiska till Migrationsverkets och Malmö stads bristande beredskap. Matilda Renkvist Quisbert förklarar varför det, enligt henne, inte var möjligt att överlåta allt ansvar till myndigheterna,

– De fanns inte där. På centralen fanns ingen information, inga tolkar på plats, det fanns inga resurser att transportera folk till Migrationsverket, ingen asylrättslig information. Allt det fick vi ordna, säger hon.

Förbundet Allt åt alla kommer nu trappa ner sin verksamhet på centralen.

– Vi kommer fortsätta ställa krav på myndigheterna, men att slita ut människor som behöver gå till skola och jobb går inte längre, säger Matilda Renkvist Quisbert.

Migrationsverket bemöter kritiken

– De frivilliga och volontärerna på Malmö central har varit kritiska mot oss hela tiden men vi arbetar inte på samma sätt, säger Matilda Niang, presskommunikatör på Migrationsverket.

Hon förklarar att Migrationsverkets uppgift är att hjälpa de som söker asyl i Sverige.

– Vi har personal på plats som hänvisar dem till bussar som kör dem till Jägersro. Där kan de söka asyl och sedan får de mat och sovplats på ett av våra boenden, säger Matilda Niang.

Köper inte biljetter

Migrationsverkets personal köper inte tågbiljetter till de flyktingar som vill resa vidare från Malmö central.

– Vi och de ideella organisationerna arbetar på olika sätt och har olika uppdrag, säger Matilda Niang.

I morgon, torsdag kommer Migrationsverket i Malmö att få en förstärkning på omkring 15 personer, som i vanliga fall arbetar i andra regionen.

På måndag kommer ytterligare ett 50-tal nyanställda att börja arbeta för Migraitonsverket.

Det som sker i nu kan närmast jämföras med flyktingsituationen på 90-talet då många flydde från Balkan.

Rekordmånga flyktingar

De senaste sju dagarna har 5 214 personer sökt asyl i Sverige. Det är det högsta siffran hittils, enligt Migrationsverket. Senast det var en jämförbar situation var under Balkankrigen i början på 90-talet. I juni 1992 registrerade verket 5 060 sökande under en och samma kalendervecka.

De senaste sju dagarna har 923 ensamkommande bar sökt asyl. De flesta kommer från Afghanistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet