Foto: Gunilla Fritze

Fysioterapeuten om kritiserade artrosappen: ”Behöver hitta alternativa vägar”

Publicerad

Drygt 300 fysioterapeuter runt om i landet arbetar med digital vård åt Malmöföretaget bakom appen Joint Academy. En av dem är Emelie Blennow i Höllviken som är inloggad i appen varje dag.

– Jag tycker det fungerar superbra.

Emelie Blennow är fysioterapeut och delägare i kliniken Aktiv Fysio i Höllviken. Hon arbetar med Joint Academy som en bisyssla. De patienter hon möter i artosappen träffar hon aldrig fysiskt, enbart digitalt.

– Artros är en sjukdom som väldigt många har och vi vet att den kommer att växa i framtiden så ska vi kunna hjälpa alla patienter behöver vi hitta alternativa vägar, säger Emelie Blennow.

Kritik från regionen

Förra året betalade Region Skåne 9,3 miljoner kronor för skånska artrospatienter som använt appen. Företrädare för regionen har ifrågasatt både kostnaden och nyttan med appen, men Emelie Blennow anser att artrospatienter är en grupp som är lämplig att behandla via en app i en mobilen.

– Patienterna kan inte göra så mycket fel med sin träning hemma och om vissa patienter gör behandlingen i appen, kanske man har tid att träffa de andra patienterna på kliniken, säger Emelie Blennow.

Det enda hindret hon ser är att vissa patienter saknar smartphone och bank-id vilket krävs för att använda artros-appen.

Utanför ordinarie arbetstid

Emelie Blennow började arbeta med appen under sin föräldrarledighet. Merparten av Joint Academys fysioterpeuter arbetar utanför ordinarie arbetstid åt företaget.

– De flesta har ett vanligt arbete mellan åtta och fem och sedan gör de detta vid sidan av deras kliniska arbete, säger Jacob Dahlberg, vd för bolaget bakom appen.

Är det mer effektivt att träna hemma än att komma till dig och sedan få ett träningsprogram på papper med sig hem?

– Jag vet inte om det är mer effektivt men det är lättare att följa patienterna i appen, säger Emelie Blennow.

Hör hur Emelie Blennow resonerar om nyttan med artrosappen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.