• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mannen tycker att han trakasseras – men polisen menar att det finns fog för alla kontroller. Just nu står 30-åringen inför rätta för en narkotikahärva. Foto: Polisens förundersökning/TT

Gängkriminell anmäler Malmöpolisen för trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Den 30-årige mannen är en av de personer ur Malmös gängkriminella miljö som kallats till möten med ”Sluta skjut”. Just nu står han inför rätta i Malmö tingsrätt, åtalad för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Men själv menar mannen att polisen trakasserar honom – och har nu anmält Malmöpolisen till JO.

”Jag blir trakasserad av polisen dagligen. Jag kan knappt gå ut med vänner eller familj eller arbetskollegor då de alltid ska stoppa mitt fordon”, skriver mannen i sin anmälan  till Justitieombudsmannen, JO, och undrar om han inte ska få gå ner på stan för att ta en kaffe utan att stoppas – och skriver att polisen genomsöker hans underkläder och strumpor.

Under hösten stoppas mannen minst 14 gånger av polis.

Det han då inte vet är att han är föremål för en omfattande spaningsinsats. Den pågår under hösten och kommer att leda till att mannen grips i början av året, misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Rättegången pågår i Malmö tingsrätt under början av juni.

Kör en bespansrad bil

Poliserna som kontrollerat 30-åringen förklarar att det berott på sådant som att han är känd från Malmös kriminella miljö, att han bär skottsäker väst, umgås med andra kända kriminella och inte minst att han kör runt i en bepansrad bil med skottsäkra glas. Något som beskrivs som mycket ovanligt – en polis säger att 30-åringen är den enda han stött på i sitt yrke som använder en sådan bil. Mannen umgås också med andra i ”Sluta skjut”, och med många från ett specifikt kriminellt gäng.

Anders Wiberg, biträdande polisområdeschef i Malmö, har svarat JO att kontrollerna är motiverade. Men myndighetens egna jurister på rättsavdelningen håller inte med i alla fjorton fall. ”Det anges inte tillräckligt konkreta omständigheter”, skriver de.

Polisen: Fanns skäl för kontrollerna

Enligt Anders Wiberg handlar det om dokumentationen och inte att synen på insatserna skiljer sig. Han vill inte kommentera ärendet ingående, då det fortfarande är under utredning hos JO, men säger att det finns områden där dokumentationen kan förbättras.

– Min uppfattning är att den typen av kontroller som är gjorda är gjorda på sådana platser och tidpunkter att det fanns skäl att göra dem, säger han.

Men han menar att man i vissa fall måste beskriva vilka omständigheter som föranlett kontrollen.

– Att en person är föremål för Sluta skjut är i sig inte bara ett skäl för ingripande, det måste finnas andra omständigheter.

Det finns ännu inget datum för när JO väntas komma med sitt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.