Gässen har på senare tid blivit ett stort problem för skånska lantbrukare. Varje år uppstår skador för miljontals kronor när fåglarna betar av de späda bladen på höstsådden och trampar ner skotten på de blöta åkrarna. Stammarna av framförallt grågås och vitkindad gås har på senare år ökat explosionsartat.
– De har förändrat sitt beteende och de har blivit fler. Vi har nog aldrig haft så mycket gäss på jordbruksmark som vi har just nu, säger Johan Elmberg som är forskare på Högskolan i Kristianstad.
Nya flyttvanor för fåglarna
Den senaste tiden har ett trendbrott inträffat som ytterligare försvårar hanteringen av gässen i Skåne. De välfyllda höstsådda åkrarna i kombination med de senaste milda vintrarna har gjort att gässen inte längre flyttar till södra Europa. De allra flesta väljer nu Skåne, Danmark och norra Tyskland framför södra Frankrike och Spanien.
– Grågåsen har helt ändrat sina flyttningsvanor på bara 30-40 år, säger Johan Elmberg.
Kartläggs med sändare
Han leder just nu ett forskningsprojekt som går ut på att kartlägga hur gässen rör sig. Med hjälp av sändare som sätts på infångade gäss hoppas de bland annat kunna få reda på om bortskrämda gäss återvänder till åkrar de tidigare besökt eller om det är nya övervintrande fåglar som slår sig ner.
Resultatet kan få betydelse för hur man jobbar med att skrämma eller locka bort fåglarna från fälten.