Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstverket visar en del av Ystads militärhistoria men storleken på fem gånger tio meter gör den svårplacerad nu har militärmuseum har stängt. Foto: Bernard Mikulic

Gigantisk tavla skapar kulturbråk i Ystad: ”Bryter mot lagen”

Uppdaterad
Publicerad

”Skånska dragoner rida till bad” är fem meter hög och tio meter bred, och det har nu blossat upp en konflikt om vart tavlan ska ta vägen. Ystads konstmuseum har fått besked av kommunen att tavlan ska hänga där, men konsthallschefen säger att tavlan inte får plats och att beskedet kommer som en chock.

– Det är en gigantisk, fantastisk ögonblicksbild som visar hur soldaterna red ner till havet för att och bada och tvätta sina hästar, säger Emil Sjörup, ordförande i Stiftelsen Ystads Militärmuseum.

”Skånska dragoner rida till bad” från 1906 av den danska konstnären Oscar Matthiesen är en del av den så kallade dragonsamlingen. Men nu ska Ystads militärhistoriska museum stängas permanent och då har ansvariga politiker och kulturchefen gett konstmuséet besked att tavlan ska hänga i hörsalen på muséet.

– Det kom ju som en chock att den här salen, som är en stor del av vår verksamhet, helt plötsligt ska bli ett dragonmuseum. Tavlan får ju inte plats här eftersom det endast är 3,60 i taket här. Man viker inte en målning, säger chefen på Ystad konstmuseum Yrr Jonasdottir.

”Bryter mot museilagen”

Och nu ger sig även branschorganisationen Sveriges Museer in i debatten.

– Det som Ystad kommun gör genom detta beslut är att bryta mot museilagens 5e paragraf. Ystad ska säkerställa att museet har ett bestämmande inflytande över innehållet och här är det ju kommunen som vill bestämma över innehållet själv, säger Gunnar Ardelius generalsekreterare vid branschorganisationen Sveriges muséer.

– Så här kan det inte gå till. Jag är jätteförvånad. Om man har en idé att man ska förändra hela verksamheten som konstmuséet bedriver så bör man väl skaffa sig ett ordentligt underlag och prata med oss som driver verksamheten, säger Yrr Jonasdottir.

Ystads kommunalråd Paula Nilsson (M) vill inte ställa upp på en intervju med SVT Nyheter Skåne men hon säger till Ystads Allehanda att tavelflytten inte är ett lagbrott eftersom ”det inte finns något formellt politiskt beslut”.

Dragonsamlingen

Förutom dragontavlan innehåller samlingen bland annat 75 hästskor, skisser, afrikanska spjut, böcker, porträtt av regementschefer, vepor, informationstavlor, en docka, två silverpukor och en karolinsk harnesk från 1600-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.