En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar en otydlig skepnad av en person som står mot en ljus bakgrund. Den högra sidan visar två poliser som arresterar en person vid en bil, där poliserna är klädda i blå uniformer och har synliga tjänstevapen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– LKF har inte gjort någonting för att skydda oss, säger en granne som klagat på den nu misstänkta mannen och personen som han bodde hos i LKF:s fastighet. Foto: SVT Grafik, Mikael Nilsson

Grannar varnade LKF om misstänkte knivmördaren: ”Levt i paranoia”

Uppdaterad
Publicerad

Grannar till den misstänkte gärningsmannen vädjade att LKF skulle vräka hyresgästen innan knivdådet i Lund den 30 september. Den kommunala hyresvärden gjorde inte tillräckligt, säger de. Hyresvärden svarar att händerna varit bakbundna av lagen.

Nu har grannen fått nog och tänker flytta.

Grannar till kvinnan som är häktad för grovt skyddande av brottsling efter knivdådet i Lund, som ledde till att en person dog, berättar att de under sommaren har klagat till LKF om att hon och den mordmisstänkte mannen som ofta bodde hemma hos henne skapat en otrygg stämning.

– Vi slutade lämna lägenheten när det var mörkt ute, berättar en granne som nu har bestämt sig för att flytta helt från LKF på grund av den senaste tidens händelser.

– För LKF är situationen över nu. För oss är den inte det.

”Skumma” personer hängde där

Grannen berättar att de var många i huset som under sommaren lade märke till att egendom försvann och att ”skumma” personer hängde runt och i huset.

Vid ett tillfälle ska den nu mordmisstänkte ha bråkat med flera andra personer på gatan utanför huset, vilket en granne fångade på film.

Satte in vakter

Åtminstone tretton grannar skrev en petition till LKF och bad att bostadsbolaget skulle göra något åt situationen, som att sätta in säkerhet eller vräka kvinnan som bodde på adressen.

Vakter sattes då in på adressen, men togs bort efter att LKF bedömde att det inte fanns tillräckligt stort behov för dem.

Det finns ett pågående ärende igång, bekräftar LKF:s hyresjurist Andreas Persson. Han menar att de skickat varningar till den här hyresgästen men att de inte kunnat göra mer än de gjort.

– Vi beklagar naturligtvis situationen. Det är tråkigt för alla. Med det sagt, vi kan inte kasta ut hyresgäster hur som helst bara för att vi vill det. Vi måste jobba inom de ramar som lagar och regler föreskriver.

Vräktes av andra skäl

LKF sade upp hyresgästen den 25 september, innan knivdådet. Vräkningen är ett ärende hos hyresnämnden och har inte verkställts. Beslutet är grundat av andra skäl än de som grannarna klagat på, men de tycker ändå att LKF borde agerat tidigare.

– Vi har levt i paranoia. I en mardröm. Mitt barn brukar säga till mig att de kommer komma tillbaka, eller folk som känner dem.

Om LKF hade vräkt dem, hade inte samma sak hänt någon annanstans, runt andra människor?

– Vi har sett tillräckligt här och LKF har inte agerat. Jag vill inte att min familj ska se det här mer, säger grannen.

De båda misstänkta personerna förnekar brott. Deras advokater uppger att de inte vill kommentera grannarnas kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.