Luftkvaliteten i Malmö är bättre än någonsin. Det visar en mätstation på Rådhusets tak i Malmö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henric Nilsson, enhetschef på Miljöförvaltningen kontrollerar luftkvalitén i Malmö vid Rådhusets mätstation. Klart är att luften aldrig mått bättre i Malmö än just nu. Foto: SVT

Rekordbra luft i Malmö – bästa sedan mätningarna startade

Publicerad

Luftkvalitén i Malmö har aldrig varit bättre. Åtminstone inte sedan 1966 då stan började mäta luften.

– Samtliga luftföroreningar går på rätt håll och vissa har minskat kraftigt, säger Henric Nilsson, enhetschef på Miljöförvaltningen i Malmö.

Luftkvalitén är en av de avgörande faktorerna för människors hälsa. Malmö stad började mäta svaveldioxid i stadsluften 1966 vid Rådhuset. Halterna var då oroande på grund av omfattande förbränning i hushåll, fabriker och utomhus utan någon sorts rening. Sedan dess har svaveldioxiden minskat med 99 procent.

Halverad kvävedioxid

De senaste decennierna är det främst kvävedioxid från fossila bränslen som oroat. 2006 överskred staden luftkvalitetsnormen och har sedan dess arbetat intensivt med luftförbättrande åtgärder.

– Vi har bland annat jobbat hårt med att prioritera kollektivtrafiken. Vi har byggt om, dragit om linjer och förbättrat flödet. Tillkomsten av Citytunneln är också viktig, det är idag det snabbaste sättet att ta sig igenom Malmö, säger Henric Nilsson.

Att fordonsflottan mer och mer elektrifieras och går på mer miljövänliga bränslen är också en viktig förklaring till den förbättrade luftkvalitén. I synnerhet i innerstaden.

– Sedan 2006 har vi halverat mängden kvävedioxid och det är ju fantastiskt.

Malmö stad har två fasta luftmätningsstationer. Förutom på Rådhusets tak finns också en vid Dalaplan.

Understiger redan framtida gränsvärde

På Rådhusets tak mäts också mängden skadliga partiklar i luften. När SVT följer med in i det rum där alla luftparametrar läses av stannar Henric Nilsson till vid just det instrumentet.

– Tittar vi just nu så ligger vi under det riktvärde som WHO har satt till 2030.

Förklaringen till att skadliga partiklar minskar i antal beror på att även andra EU-länder också arbetar med luftförbättrande åtgärder.

– Studier som har gjorts på befolkningen i Malmö har försökt lyfta ut vad minskningen av luftföroreningar innebär för hälsan. Dessa visar på en ökad livslängd och mindre mottaglighet för sjukdomar, säger Henric Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.