Luftkvalitén är en av de avgörande faktorerna för människors hälsa. Malmö stad började mäta svaveldioxid i stadsluften 1966 vid Rådhuset. Halterna var då oroande på grund av omfattande förbränning i hushåll, fabriker och utomhus utan någon sorts rening. Sedan dess har svaveldioxiden minskat med 99 procent.
Halverad kvävedioxid
De senaste decennierna är det främst kvävedioxid från fossila bränslen som oroat. 2006 överskred staden luftkvalitetsnormen och har sedan dess arbetat intensivt med luftförbättrande åtgärder.
– Vi har bland annat jobbat hårt med att prioritera kollektivtrafiken. Vi har byggt om, dragit om linjer och förbättrat flödet. Tillkomsten av Citytunneln är också viktig, det är idag det snabbaste sättet att ta sig igenom Malmö, säger Henric Nilsson.
Att fordonsflottan mer och mer elektrifieras och går på mer miljövänliga bränslen är också en viktig förklaring till den förbättrade luftkvalitén. I synnerhet i innerstaden.
– Sedan 2006 har vi halverat mängden kvävedioxid och det är ju fantastiskt.
Malmö stad har två fasta luftmätningsstationer. Förutom på Rådhusets tak finns också en vid Dalaplan.
Understiger redan framtida gränsvärde
På Rådhusets tak mäts också mängden skadliga partiklar i luften. När SVT följer med in i det rum där alla luftparametrar läses av stannar Henric Nilsson till vid just det instrumentet.
– Tittar vi just nu så ligger vi under det riktvärde som WHO har satt till 2030.
Förklaringen till att skadliga partiklar minskar i antal beror på att även andra EU-länder också arbetar med luftförbättrande åtgärder.
– Studier som har gjorts på befolkningen i Malmö har försökt lyfta ut vad minskningen av luftföroreningar innebär för hälsan. Dessa visar på en ökad livslängd och mindre mottaglighet för sjukdomar, säger Henric Nilsson.