• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Sju frågor om gränskontrollerna

Uppdaterad
Publicerad

Sedan november 2015 har Sverige haft gränskontroller. ID-kontrollerna infördes i januari 2016. SVT Nyheter Skåne har sammanställt vad du behöver veta.

1. Vad innebär gränskontrollerna?

Den tillfälliga inre gränskontrollen infördes av regeringen den 12 november 2015. Det innebar att polisen vid utvalda platser kontrollerar samtliga personers rätt att resa in och vistas i landet. I Skåne görs kontroller vid Hyllie station, brofästet vid Lernacken, Trelleborg hamn, Helsingborgs hamn och Malmö hamn. Kontroller görs också i Varberg och Göteborg.

Sveriges gränskontroller

2. Kontrolleras samtliga?

Kontrollerna har under hela perioden varit ”partiella”. Med det menas att polisen har rätt att kontrollera samtliga personer som passerar gränsen, men det är inget krav att det genomförs. Enligt en första rapport, som polisen överlämnade till regeringen under sommaren, kontrollerades ett av tio tåg som passerade Öresundsbron.

3. Hur länge gäller kontrollen?

Gränskontrollen gällde inledningsvis under tio dagar för att sedan förlängas med en månad vid flera tillfällen. Enligt ett beslut i EU-kommissionen gavs Sverige, samt flera andra länder, senare rätt att förlänga kontrollerna i sex månader. Den 1 juni meddelade Anders Ygeman (S), inrikesminister, att kontrollerna blir kvar fram till den 11 november 2016.

4. Vad anser EU?

EU-kommissionen har vid flera tillfällen varit kritiska till att Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och Österrike har tillfälliga gränskontroller, som accepterats som ett undantag i Schengensamarbetet eftersom det bedömts som nödvändigt för att upprätthålla säkerhet och allmän ordning. I slutet av oktober 2016 gav dock kommissionen tummen upp till en förlängning av kontrollerna i tre månader: ”Låt mig poängtera att det vi föreslår i dag är ett undantag under extrema omständigheter”, sade EU:s asyl- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos.

5. Hur ser rapporten ut?

Enligt regeringens senaste rapport till EU-kommissionen har drygt tre miljoner människor kontrollerats under perioden augusti till mitten av oktober 2016. Av dem har 425 avvisats. Antalet som sökt asyl i samband med en passkontroll är 78. Det kan jämföras med 5 411 asylsökande totalt i Sverige under samma period.

6. Kommer kontrollerna att förlängas?

Den 11 november beslöt regeringen att förlänga med tre månader.

7. Vad skiljer gränskontrollerna från id-kontrollerna?

Gränskontrollerna ska inte sammanblandas med de id-kontroller som infördes den 4 januari 2016. Dessa kontroller genomförs av transportörerna själva före överfart med tåg, buss eller båt till Sverige, bland annat på Köpenhamns flygplats och i Helsingörs hamn. Den tillfälliga förordningen om transportöransvar gäller fram till februari 2017, efter regeringens besked att kontrollen förlängs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges gränskontroller

Mer i ämnet