• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Polisen avvisar 1000 personer i veckan vid Lernacken. Foto: Patrik Cegrini / SVT

13 000 avvisade sedan december – gränskontrollerna i syd slukar resurser

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i region Syd har fått betydligt mer att göra sedan gränskontrollerna skärpts på grund av pandemin. Varje vecka ska minst 1000 arbetspass fyllas. Och varje vecka avvisas nu 1000 personer, mot tidigare 80 personer i veckan.

Polispersonal från hela region Syd, där Skåne, Blekinge, Kronoberg samt Kalmar ingår, har fått kallas in för att bevaka gränserna. Men även personal från andra delar av landet och pensionärer.

– Sedan den 22 december när det tillfälliga inreseförbudet började gälla kör vi motsvarande två Sweden Rock-kommenderingar i veckan, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson för polisen i region Syd.

Det motsvarar omkring 1000 pass i veckan som ska fyllas med poliser.

– Vi har avvisat 13 000 personer sedan beslutet kom. Tidigare var det 80 i veckan, nu är det 1000 personer i veckan och varje människa som nekas inresa ska hanteras rättssäkert, säger Ewa-Gun Westford.

Kan bli lotsad tillbaka

Mårten Bilberg som är operativt ansvarig för gränspolisen i region Syd tycker att det flyter på ganska bra. Det kan stocka sig ibland i rusningstid men de som inte har sina papper i ordning får köra åt sidan för att kontrolleras.

– Det är de som inte har förberett sig på att de behöver visa till exempel ett negativt covidtest, ett anställningskontrakt eller liknande, säger han.

Och de som inte kan visa upp rätt papper blir lotsade av polisen till rätt körfält tillbaka över bron igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.