• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Två bilder på en snok intill Snokleden i Kristianstad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid Snokleden i Kristianstad finns förmodligen tusentals snokar, enligt Johan Elmberg som är professor vid Högskolan Kristianstad. I videon får du bland annat veta hur snokars försvar ser ut. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Grävjobb i Skånes eget ”all inclusive” för ormar oroar professor

Publicerad

En del Kristianstadsbor undviker den – andra gillar kräldjuren. På den så kallade Snokleden i Kristianstad råder ingen brist på snokar.

– De har allt de behöver här, säger Johan Elmberg, professor i zooekologi vid Högskolan Kristianstad, som oroas över kommunens planer att bygga om Hammarslundsvallen intill.

Under den kalla delen av året övervintrar snokar i tusental i Hammarslundsvallen intill Hammarsjön – vallen som skyddar Kristianstad från översvämning.

– Det här är kanske Skånes bästa plats för mycket snok, säger Johan Elmberg som känt oro inför Kristianstads kommuns planer på utbyggnad av Hammarslundsvallen.

– Om man ska gräva om den utan att dräpa tusentals snokar ska man göra det på sommaren när de är någon annanstans, säger Johan Elmberg.

Besked från Kristianstads kommun

Karl-Erik Svensson, projektledare på Kristianstads kommun för vallbygget, understryker att inga åtgärder kommer göras i vallen närmast Hammarsjön. Vallskyddet på platsen består egentligen redan i dag av två vallar och det är den som är innerst av dessa – alltså inte den närmast sjön – som det kommer grävas i.

– Vad jag förstår är det i den yttersta som snokarna är, så jag tycker inte att Elmberg behöver vara orolig, säger Karl-Erik Svensson.

Johan Elmberg är dock inte helt lugnad av beskedet.

– Ingen vet i dag exakt var snokarna är. De allra flesta övervintrar nog i den yttre vallen men det finns troligen snokar i den andra också, säger han.

Enligt Karl-Erik Svensson kommer arbetet på platsen pågå under en längre tid och man kommer inte kunna ta hänsyn till olika årstider. Han hänvisar till miljöprövningen som gjorts av domstol och till de samråd som hållits.

I videoklippet ovan får du följa med till Snokleden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.