Sedan dess har 3.000 mil ledning grävts ner, men det räcker inte, säger han som ledde det så kallade elupproret.
Elbolagen togs på sängen när gudrun fällde en kvarts miljard träd som i många fall föll över oskyddade luftledningar. Tiotusentals elstolpar knäcktes och E.ON var tvungen att flyga in resurser från hela världen bland annat niohundra montörer. Totalt 3.000 mil elledning var skadad.
– Vi började direkt efter Gudrun att gräva ner kabel, säger den kommunikationsansvarige för E.ON:s elnät Torbjörn Larsson.
Till 80 procent handlar det om att gräva ner kabeln men också att fälla träd utefter ledningarna som riskerar falla över de oskyddade ledningarna. Det här har inte tio år senare gjorts överallt, elbolagen har inte gjort tillräckligt anser Sixten Svensson som har hus norr om Osby i Skåne.
Han tar oss till en väg och pekar utefter en gata genom skogen där ledningen grävts ner. Men när vi vänder oss om går samma ledning upp i en stolpe och in i en skog. Ett mindre träd ligger redan över elkabeln och Sixten Svensson är tydligt upprörd.
– Man kan se att träden på en sträcka flera hundra meter bort kommer att orsaka strömavbrott om de faller.
Sixten Svensson ledde det så kallade el-upproret efter orkanen Gudrun och han blev talesman för de hundratusentals hushåll som blev av med strömmen. Han anser inte att E.ON inte tagit sitt samhällsansvar
– Man har gjort en kalkyl att det inte lönar sig att åtgärda denna ledning som försörjer 50–60 gårdar, däribland mitt hus.
Efter Gudrun genomdrevs en lag om elavbrottsersättning av dåvarande ministern Mona Sahlin som gjorde det kostsammare med avbrott och därmed mer lönsamt för elbolagen att vädersäkra ledningarna. Så har också skett men inte tillräckligt anser Sixten.
– Gudrun klädde av dem fullständigt och de har gjort en del men inte för de små.
På E.ON erkänner man att man prioriterar att vädersäkra kablar med flest kunder.
– Vi håller på hela tiden och just nu är vi ute i glesare trakter och investeringarna för detta handlar om 50.000 kr per kund, säger Torbjörn Larsson.
Och de 20 procent av kabeln som enligt E.ON inte går att gräva ner kommer man att i hög grad, man pratar om 800 mil, att vädersäkra från luften.
– Vi använder helikoptrar som knipsar av toppen på träden istället för att ta hela trädet, vilket uppskattas av ägarna.
E.ON har satsat 17 miljarder på vädersäkring av kablarna efter orkanen Gudrun då 260 00 av deras kunder blev utan ström. Ändå blev 80.000 utan el vid stormen för ett drygt år sedan med svagare vindar och enligt Sixten Svensson fortsätter el-upproret så länge det finns kablar i luften.
– Jag tycker att elnätsavgifterna som ökat så kraftigt borde ha lett till att vi fått denna vädersäkring.