Tora Råberg, forskare på Rise

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gurkor kan må bra av klassisk musik. I hopp om en bättre skörd spelas en musiklista med klassisk musik ur högtalarna i växthusen på en odling i Malmö. ”Växter påverkas av ljudvågorna” säger forskaren Tora Råberg. Foto: Natalie Medic/SVT

Gurkor gillar klassisk musik – ny spellista ska ge bättre skörd

Publicerad

Gurkor blir glada av klassisk musik och jazz, medan ärtor tydligt ogillar techno.

Vissa studier pekar på att plantor verkar ha musiksmak. Nu testas en spellista med klassisk musik i högtalarna på en gurkodling i Malmö i hopp om att få en bättre skörd.

På en gurkodling i Malmö har man tagit ett ovanligt grepp för att förbättra skörden: musikterapi för gurkor.

– Vi testar att spela musik för våra gurkor för att se om de blir gladare, säger Roy Rosendahl på Klagstorps gurkodling i Malmö.

Han är en del av projektet att försöka förbättra kvaliteten på frukt och grönt genom att ta fasta på växters olika musiksmak.

För vissa forskningsstudier tyder på att olika musikgenrer kan gynna plantor på olika sätt. Och att de gillar olika musik i olika faser av sin tillväxt.

– Det finns belägg för att växter påverkas positivt av olika musikstilar, och vi vill se om det stämmer även i svenska förhållanden, säger Tora Råberg, forskare på Rise, Research Institutes of Sweden.

Ärtor ett fan av klassisk musik – men inte techno

Studier har tidigare visat att stamlängden på sallad påverkades positivt av jazz, medan samma genre var dåligt för stamlängden på alfalfafrön.

När man spelade klassisk musik för ärtor ökade fröskörden med 33 procent medan växten starkt ogillade techno och noise.

– Det är intressant att se om musik kan ge sådan påverkan att det ger effekt för skörd och inkomst för en odlare, säger Tora Råberg.

Vibrationer av ljudvågor

Men det är inte musiken i sig som gör att växten påverkas, utan de ljudvågor som musiken består av.

– Det blir som en tryckvåg mot hela plantan, nästan som massage på plantan, säger Tora Råberg.

Se mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.