• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tvådelad bild, anonym bild på polis vid polisbil och bakom avspärrningsband och på Glen Sjögren, polis i Malmö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du mer om hur metoden som används i Sluta skjut-projektet, fungerar – och hur Glen Sjögren på polisen i Malmö ser på sättet att arbeta mot grovt våld. Foto: TT och SVT

Polisen om succémetoden mot grovt våld: ”Vettigaste vi gjort”

Uppdaterad
Publicerad

Malmös arbete mot gängvåldet med metoden ”Sluta skjut” sprids i landet. Men i Stockholm, där våldet är som värst, fortsätter man att anamma en annan metod: Trefas – som helt saknar bevis att fungera.

Sluta skjut är Malmös strategi mot grovt våld. Den härstammar från den globalt beprövade och framforskade strategin Gruppvåldsintervention (GVI). Och efter framgångarna i Malmö ska strategin implementeras i fler kommuner och regioner. Exempelvis Göteborg, Uppsala, Örebro, Huddinge, Järfälla och Upplands-Bro.

– Resultaten ser likadana ut när man jämför med andra platser där GVI genomförts. Det handlar om en 50-procentig nedgång i genomsnitt per år i det grova våldet, säger enhetschef Karin Svanberg på Brottsförebyggande rådet (Brå).

I klippet ovan hör du mer om hur Sluta skjut-metoden fungerar.

Stockholm väljer annan metod

Men Stockholm har valt att nobba strategin. Istället använder man ”Trefas”, en mer individbaserad strategi som riktar in sig på att stoppa särskilda individer från att begå våldsbrott eller själv bli utsatt. Men Trefas saknar metodbeskrivning, vilket gör det svårt att utvärdera. Och för personal på Brå, som Karin Svanberg, blir det svårt att ens veta vad strategin går ut på.

Socialborgarrådet i Stockholm, Alexander Ojanne (S), menar dock att GVI är svår att implementera i Stockholm på grund av en unik struktur i gängkriminaliteten:

– Den är mer individbaserad, lösa nätverk, man byter lojaliteter. Den som är din bästa kompis ena dagen kan vara den som lurar ut dig att bli skjuten nästa dag. Då är det svårt att jobba med kollektivet.

Analys av Trefas ska göras

Att gruppmedlemmar byter lojaliteter ofta är inget som står i vägen för att ändå implementera GVI, menar Karin Svanberg på Brå:

– Jag har svårt att se att det skulle vara någon radikal skillnad mellan Stockholm och andra delar av Sverige och andra delar av västvärlden där det har införts.  Men jag reserverar mig för att det finns någon särskild underrättelsebedömning man har gjort just i Stockholm.

På begäran av Brå kommer nu Stockholm stad göra sin första utvärdering och analys av Trefas. Den väntas publiceras under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.