Lunds universitet har coronaanpassat både sitt arrangemang ”Arrival Days” och introduktionsveckorna för att kunna ta emot studenterna på ett säkert sätt under rådande pandemi.
– I år blir det färre studenter som ankommer utspritt på två dagar. Det kommer att vara avstängningar, små bussar istället för stora och handspritstationer, säger Sara Westman, internationell handläggare vid Lunds universitet, till SVT Nyheter Skåne.
En annorlunda hösttermin
Faddrar möter studenterna redan på Kastrup, visar dem till tågen mot Lund och sedan vidare till Medicon Village där de checkar in för att därefter skjutsas vidare till sina boenden.
– Vi har ju kommunicerat med studenterna hela våren och sommaren. Både vi och de är förberedda på att det kommer bli annorlunda i år, säger Sara Westman.
Under de två introduktionsveckorna hålls aktiviteter som syftar till att nykomlingarna ska känna sig välkomna till universitet och kunna bekanta sig med staden och svensk kultur.
Under startveckorna kommer man i år även att passa på att informera om Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Oklart hur många
Fram till fredag lunch hade hittills 50 utländska studenter ankommit till Lund, bland annat från Kina, USA, Taiwan, Indien, Turkiet, Marocko och Egypten. Det brukar komma studenter från hela världen men i år är det oklart vilka som kan ta sig hela vägen till Sverige och Skåne.
– Det är tråkigt att så få studenter kan komma hit i år. Det kan vara svårt att få uppehållstillstånd för vissa och inställda flyg för andra. Många utbytesstudenter kommer inte alls eftersom deras universitet inte vill släppa iväg dem, säger Sara Westman, internationell handläggare vid Lunds universitet.
Hur många internationella studenter som lyckas ta sig till Lund i år och vilka länder de kommer att representera, återstår att se de närmaste dagarna.
Universitets coronaanpassningar inför årets ”Arival Days”
- Antalet internationella studenter har halverats
- Två ankomstdagar istället för en
- Arrangemanget hålls i luftiga lokaler på Medicon Village
- Kösystem och golvmarkeringar
- Skyltar med Folkhälsomyndighetens rekommendationer
- Färre aktiviteter under ankomstdagarna
- Check in online i förväg
- Check in på plats görs av studenten själv med QR-kod
- Halvering av sittplatser i bussar
- Städning och spritning av toaletter, handtag och räcken
- Stationer för handsprit
- Munskydd erbjuds för den som önskar
- Informationsmöten ges digitalt
- Filmat informationsmaterial finns att hitta på webben
- Möjlighet till chatforum för service och hjälp
- Sociala digitala forum
- Aktiviteter arrangeras i huvudsak utomhus eller online för grupper om 20-35 personer
- Stora arrangemang som omfattar fler än 50 personer ställs in
- Resor ersätts med arrangemang i närområdet
Källa: Lunds universitet