Olovliga andrahandsuthyrningar är ett vanligt förekommande problem, vittnar Michael Svalenius om. Därför har han anlitats för att hitta dem som fuskar.
Sedan sex år tillbaka jobbar han som utredningskonsult med uppdrag från de kommunala bostadsbolagen i Lund och Helsingborg. Väl i lägenheterna möter han bland annat människor som betalar skyhöga hyror eller har lurats till Sverige och befinner sig i utsatta positioner.
I flera fall upptäcker den här yrkesgruppen även andra oegentligheter och kan då lämna information till exempelvis polisen eller Skatteverket.
Se Michael Svalenius berätta om de vanligaste anledningarna till olovlig andrahandsuthyrning i klippet ovan.
Åtal för olaga hot
Oftast löser sig situationen genom dialog. Men det händer att de som blir påkomna eller inte håller med blir otrevliga. Nyligen åtalades en man i Lunds tingsrätt för tre fall av olaga hot mot Michael Svalenius.
– Jag upplever att han inte vill att jag ska utreda honom, säger han.
Vid ett av tillfällena ska hotet ha uttalats inför en förhandling i hyresnämnden. Den åtalade mannen nekar till brott.
Tusentals tvister om boende
Hos det kommunala bostadsbolaget i Lund, LKF, var det cirka 55 bostäder som sades upp på grund av olovlig andrahandsuthyrning under 2022 och 2023. Motsvarande siffra hos Helsingborgshem var cirka 100.
Hyresgäster kan även få frågan prövad i hyresnämnden, om de inte kan komma överens med bostadsbolaget. Bara i Skåne hanteras över 3500 tvister per år, bland annat gällande olovlig andrahandsuthyrning.