Yves Vallin kom till Sverige 2016 som student. Två år senare sökte han asyl på grund av sin sexuella läggning då han är homosexuell. 2019 fick han ett tidsbegränsat uppehållstillstånd på tre år. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

Lång resa för Yves Vallin för att kunna bli accepterad

Publicerad

Pridedeltagaren Yves Vallin från Indonesien kom till Sverige som student och har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd på grund av sin sexuella läggning.

– När jag bodde i Indonesien hade jag inte kommit ut, säger Yves.

Yves Vallin kom till Sverige 2016 som student. Två år senare sökte han asyl på grund av sin sexuella läggning eftersom han är homosexuell. 2019 fick han ett tidsbegränsat uppehållstillstånd på tre år.

Numera är Yves Vallin engagerad i RFSL:s arbete för nyanlända.

– Situationen i mitt hemland försämras, inte minst på grund av att den islamistiska konservatismen tilltar och att HBTQ-personer då åtalas, säger han.

Pryglas offentligt

Det finns ingenting i den nationella lagstiftningen i Indonesien som uttryckligen förbjuder homosexuella relationer eller handlingar. Däremot är det i Aceh-provinsen olagligt för muslimer att ha sex med personer av samma kön, enligt den lokala, islamiska sharia-lagstiftning som godkänts av centralregeringen. En möjlig påföljd är kroppsbestraffning, som sker offentligt.

På andra håll åtalas homosexuella i stor utsträckning för brott mot pornografilagstiftningen, som enligt människorättsorganisationen Human rights watch tolkas väldigt brett.

Självmordsförsök

I hela landet är det vanligt med starkt negativa attityder mot homosexuella.

– När du växer upp i ett samhälle där det inte är accepterat att vara gay så kommer din psykiska hälsa att skadas, säger Yves Vallin, som berättar att han försökt ta livet av sig.

För Yves har även tiden i Sverige varit besvärlig. Han har valt bort möjligheten att få en indonesisk tolk under asylprocessen, av rädsla för att förutfattade meningar från tolkens sida ska påverka processen. Han har inte heller bott på någon flyktingförläggning.

– I vissa fall har HBTQ-personer som sökt asyl angripits av andra asylsökanden, säger han.

– Men det är svårt att klandra dem eftersom de är uppvuxna med den kulturen och de värderingarna, tillägger han.

RFSL

Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, är en ideell organisation som grundades 1950.

Källa: RFSL:s hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.