Kvarteret Sofia utsågs nyligen till fulast nyproduktion i Sverige. Caroline Mantilla-Mayans är en av de förbipasserande som håller med om att det rostiga huset inte är fint. Foto: SVT

Kvarteret Sofia i Malmö är Sveriges fulaste nybygge – eller?

Uppdaterad
Publicerad

Kvarteret Sofia i Malmö utsågs nyligen till landets fulaste nybygge av Arkitekturupproret. Det rostiga huset har blivit ett hett diskussionsämne för Malmöbor.

Gammal kärlek rostar aldrig, sägs det. Men nya hus gör – uppenbarligen. Kvarteret Sofia är en toppmodern byggnad som uppförts i Rörsjöstaden i Malmö, på en tämligen prominent adress längs Drottninggatan och Kungsgatan.

Byggnaden med sin uppseendeväckande, rostiga fasad stod färdig för inflyttning i slutet av förra året. Den mottog nyligen Kasper Kalkon-priset 2019 – ett pris för Sveriges fulaste nyproduktion.

Glada över uppmärksamheten

MKB som äger fastigheten är inte förvånade över att det pratas om byggnaden.

– Vi tycker det är roligt att kvarteret Sofia fick priset! Vi är övertygade om att vår fula ankunge förvandlas till en vacker svan när cortenstålet i fasaden fått rosta klart, säger Emma Cedermarker, fastighetschef på på MKB.

Hon tillägger att det moderna huset är en av fastighetsbolagets mest påkostade produktioner och att huset haft rekordmånga sökande.

En vattendelare

Byggnaden väcker onekligen reaktioner. Merparten av de förbipasserande vi talar med tycker att den rostiga fasaden ger ett ofärdigt eller rent av fult intryck. Andra tycker att den piggar upp och är cool.

– Jag trodde att det inte var färdigbyggt, eller skulle rivas. Men det är också ganska coolt, lite som ett konstprojekt, säger Xuan Lin, student från Kina.

Arkitekturupproret

Kasper Kalkon-priset delas ut av rörelsen Arkitekturupproret, en politiskt obunden folkrörelse som växt fram ur missnöjet med vad medlemmarna anser vara dålig arkitektur. Vanligtvis rör gruppens kritik moderna, lådformade byggnader och prisar mer klassisk, traditionell arkitektur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.