Platsen är Stora dammen i Tryde, en gammal grustäkt utanför Tomelilla. Utplacerade på ömse sidor vattnet förbereder Skogsstyrelsen och länsstyrelsen dagens stora operation – att med hjälp av ett hundra meter långt nät försöka dra upp hela beståndet av karp som placerats ut illegalt i dammen.
Ingen vet hur mycket fisk som göms i djupet, eller hur lång tid arbetet kan tänkas ta.
– Jag är trägen och tänker inte ge mig förrän vi har fått bort dem. Vi är beredda att hålla på i flera år om det behövs, försäkrar länsstyrelsens naturvårdsförvaltare Magnus Jönsson, som leder styrkorna.
Skrämmer groda
Problemet med karparna är att de dödar och skrämmer bort lökgrodan, sällsyntast av alla på den långa listan över hotade groddjur i Sverige. För bara något år sedan levde över ett hundratal lökgrodor i och kring dammen. Nu är de helt borta.
– Jag vet inte vad som hänt här, men det finns en falang av vad jag brukar kalla militanta sportfiskare. De planterar gärna ut just karp i lugna vatten, enbart för att låta dem växa till sig ostört, berättar Per Nyström, docent i sötvattensekologi.
Han fortsätter:
– Målet är väl i princip att få ett foto av sig själv med en nyuppdragen bjässe, lägga ut bilden på nätet och sedan slänga tillbaka fisken i vattnet.
Fångst som överraskar
Det är nu inte bara karp som planterats in illegalt i Österlens vattendrag. Per Nyström berättar om grodvatten som blivit förstörda av guldfiskar. Och när nätet över Stora dammen så småningom dras upp finns även en signalkräfta bland de totalt fem karparna – och en öring.
– Det är helt otroligt. Att sätta ut öring i en damm med lökgrodor, utbrister Per Nyström harmset.