En delad bild som visar Dekanhuset på Kulturen i Lund, rödbrun tegelvägg, och på höger sida är timmermannen Olof Andersson iklädd medeltida kläder som håller en yxa. Byggnaden omges av träd med gula löv, vilket ger en känsla av höst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon visar timmermannen Olof Andersson hur man skapar möbler med medeltida snickarmetoder till Dekanhuset i Lund. Foto: Lina Dahlberg

Här bygger timmermannen Olof möbler – precis som på medeltiden

Publicerad

På Kulturen i Lund pågår arbetet med att ge Dekanhuset en medeltida förvandling. Timmermannen Olof Andersson bygger möblerna för hand med autentiska verktyg och metoder. I maj 2025 öppnar ovanvåningen som har varit stängd i decennier.

Ett unikt projekt har startat på Kulturen i Lund. Det historiska Dekanhuset ska inredas med medeltida möbler, tillverkade med autentiska metoder från medeltiden.

Olof Andersson återskapar medeltida hantverk

Timmermannen Olof Andersson kommer att bygga möblerna med verktyg som yxa, såg och en trampdriven svarv – precis som på medeltiden. Under vintern kommer han att arbeta i huset och skapa möblerna för hand.

Se i videon hur han skapar möblerna med hjälp av medeltida metoder.

– Utforskningen av hur man har tillverkat saker under medeltiden är fantastiskt intressant, och titta på originalmöbler och verktyg från medeltiden och sedan återskapa det hantverket som har gjorts, berättar Olof Andersson.

Dekanhuset – en byggnad med lång historia

Dekanhuset, med sina äldsta delar från 1200-talet, har en rik historia. Byggnaden har byggts ut genom århundradena och tros ha varit platsen för Freden i Lund 1679, som avslutade det Skånska kriget. Huset flyttades till Kulturen i Lund 1908.

Ovanvåningen öppnas efter flera decennier

Ovanvåningen, som varit stängd för allmänheten i decennier, kommer nu att öppnas för visningar när den medeltida inredningen står färdig. Då ska huset återfå sitt utseende från tiden då dekanen Torben Bille bodde där, strax innan reformationen på 1530-talet. Projektet väntas vara klart i maj nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.