• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tredjeklassare från Stenkulaskolan är alla med på bild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tredjeklassarna på Stenkulaskolan i Malmö får lära sig om samtycke, destruktiva könsnormer och machokultur för att motverka framtida relationsvåld. Foto: Bernard Mikulic

Här diskuteras samtycke redan i ettan – ska motverka våld

Uppdaterad
Publicerad

En ny förebyggande insats mot våld i ungas parrelationer börjar på Stenkulaskolan i Malmö. Under det kommande läsåret ska årskurs 1-9 få en anpassad undervisning där machokultur och samtycke ska diskuteras.

Statistik från Brottsoffermyndigheten visar att mer än hälften av alla unga i åldern 15–19 har utsatts för våld i den egna kärleksrelationen.

Nu vill Ungdomsjouren Öresund åtgärda det utbredda problemet genom att prata om samtycke med lågstadieelever – på deras nivå.

Våld i nära relation

Under ett år ska skolprojektet ”Tillsammans för en skola fri från våld” testas på Stenkulaskolan i Malmö för att skapa ett stödmaterial som alla skolor ska kunna använda i framtiden.

För sent i högstadiet

Insatsen finansieras av Jämställdhetsmyndigheten och kommer att utvärderas av Malmö universitet.

– Börjar vi prata om destruktiva könsnormer, samtycke och machokultur tidigt sätter det sig till slut i ryggmärgen. Mycket av ens beteende har redan etablerats när man börjar högstadiet och gymnasiet och då är det för sent att påverka, säger Therese Palm, projektledare.

Se elever i årskurs tre på Stenkulaskolan diskutera samtycke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld i nära relation

Mer i ämnet