Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har ni legitimation?”, frågar SVT:s reporter ägaren till skönhetskliniken efter att hon konsulteras för en behandling med botox. Svaret är ja, men stämmer det verkligen? Starta klippet och se konfrontationen med skönhetskliniken. Foto: SVT

Här erbjuds SVT:s reporter botox på förbjuden skönhetsklinik i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Trots förbud, avregistrerad firma och åtalsanmälan fortsätter kvinnan i Malmö att utföra skönhetsingrepp. När SVT Nyheter Skånes reporter besöker kliniken får vi genast erbjudande om botoxbehandling.  

“Jag väntar på min legitimation” säger kvinnan när SVT konfronterar henne.  

I en tidigare version av videon visades en skylt med namnet Bodysugaring, som inte har med den granskade kliniken att göra. Vi beklagar detta.

Det var förra året som personal från Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) oanmält dök upp på skönhetskliniken BeautyPhi i centrala Malmö. De upptäckte att kvinnan som drev kliniken saknade legitimation och därmed behörighet att utföra alla de injektionsbehandlingar hon erbjöd.

Inte heller den tandläkare hon senare sa var där för att utföra just injektionerna var behörig – hans legitimation hade dragits in 2020.  

Trots det fann de en stor mängd sprutor och kanyler och injektionsampuller där information om innehållet inte stod på svenska eller engelska. 

Fick böter för injektioner utan behörighet

Trots att kvinnan uppmanades att rätta till bristerna och att hon fick böter på 5 200 kronor för att ha utfört behandlingar utan behörighet fortsatte hon sin verksamhet. 

Ivo såg mycket allvarligt på missförhållandena och beslutade i november förra året att ta till sitt skarpaste verktyg – ett omedelbart förbud att fortsätta med verksamheten.  

Samtidigt utreds hon av åklagare för nya brott mot den så kallade skönhetslagen. I våras avregistrerade kvinnan firman.

SVT låtsas vara intresserad av botox 

Men när SVT i slutet av maj besöker klinikens hemsida och Facebook-sida ser det ut som att verksamheten trots detta är i full gång. ”Vi har legitimerad personal som har certifikat i injektionsbehandlingar” står det bland annat.

Se hur SVT:s besök gick till  i klippet ovan.

När SVT konfronterar kvinnan säger hon att hon väntar på sin legitimation. Det stämmer inte, enligt en kontroll hos Socialstyrelsen.

I efterhand skriver kvinnan i SMS att hon endast agerat konsult och skickat vidare kunder till behörig personal. SVT har inte kunnat kontrollera om detta stämmer. 

Så gick det för de skånska skönhetsklinikerna som IVO kontrollerade

Den så kallade skönhetslagen kom till efter en lagändring 2021. Enligt den får bara en sjuksköterska, läkare eller tandläkare utföra injektioner som till exempel botox, trådlyft och fillers. 

Brott mot lagen kan ge böter eller upp till sex månaders fängelse. 

IVO gjorde under hösten 2022 en kontroll på 33 kliniker i Sverige, tolv av dem i Skåne. De flesta skånska kliniker fick beslut i form av att bättra sina rutiner eller upphöra med verksamheten. 

BeautyPhi var den enda i Skåne som fick förbud att helt bedriva verksamhet med injektioner.

Ägaren till BeuatyPhi, som trots både pågående förundersökning och förbud, fortsätter utföra injektioner enligt SVT:s undersökning.

”Det är mycket allvarligt om en verksamhet fortsätter bedrivas efter att Ivo fattat beslut om förbud av verksamheten. Efter ett beslut om förbud får det inte bedrivas behandlingar i bolaget. Om man inte rättar sig efter beslut från Ivo och domstolen kan det leda till ytterliga åtalsanmälningar” skriver Ivo i en mailkommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.