Där har bara tio procent av niorna godkänt i alla ämnen. Socialdemokraten Anders Rubin är skolkommunalråd i Malmö.
Återigen är det en skola på Rosengård som utmärker sig. 2013 lades Rosengårdskolans högstadium ner. Nu handlar det om Värner Rydén-skolan.
När höstbetygen nu sammanstälts så visar det sig att nio av tio elever här får inte godkänt i alla ämnen i nian. På Malmös bästa skolor är det nio av tio som får godkänt. D
– Det är alldeles för lågt, och långt under vad som är rimligt. Det är tusentals åtgärder som måste till för att få en bra mijö på skolan, säger han Anders Rubin (S), skolkommunalråd.
Och hur ska ni göra det? Värner Rydén-skolans nedåtgående trend är inte ny för någon. Hur ska ni ändra på den och få skolan i rätt riktning?
– Jo, men vi sätter in alla resurser vi har. Det är det jag säger. Nu har vi en jättestor skolförvaltning med mycket resurser och förmåga. Vi pratar om en verksamhet som omsätter 4,5 miljarder.
Anders Rubin säger att det är inte aktuellt att lägga ner VärnerRydén-skolan. Resurserna finns. Nu ska skolledledningen få arbetsro och tid för att få spiralen att vända uppåt.
Vad känner du för de elever som känner att de får en dålig skolgång pga av att de går på Värner Ryden-skolan idag?
– Jag som socialdemokrat inte känner att detta är den mest centrala frågan i hela mitt ideologiska tänkande. Människor ska inte hamna snett eller fel på grund av sin sociala bakgrund, eller sina föräldrars ekonomiska villkor och klassbakgrund, säger Anders Rubin.