– När jag går på restaurang så vill jag ha mat som ser trevlig och färgglad ut. Likadant är det för de boende. Om man tänker på att de har lätt för att bli undernärda, då är det viktigt att maten ser trevlig ut, säger Jenny Jönsson.
När SVT Nyheter Skåne besöker hemmet så står falukorv på menyn. En rätt som kan se lite tråkig ut, men inte när Jenny Jönsson lagar maten. Hon ser till att dekorera korven med brieost, paprika och purjolök.
– Jag tycker att det är underbart roligt. Man känner glädjen hos de boende, när man lägger fram maten snyggt, säger hon.
Idén till mer färg och dekoration till maten fick hon när hon arbetade på ett annat äldreboende.
– De serverade maten på ett så tråkigt sätt att jag fick ont i magen. Färdiga köttbullar med färdig sås och inga grönsaker. Då tänkte jag att så här får det inte lov att vara, säger Jenny Jönsson.
”Man äter med ögonen också”
Men Jennys matlagning handlar inte bara om färger och dekoration. Det handlar om att ta tillvara på alla råvaror och slänga mindre mat. Hon försöker återanvända mat som blir över och vill få de äldre att må bättre. Hon undviker light-produkter och använder riktig grädde för att få de äldre att gå upp i vikt.
Matbudgeten på hemmet är inte större än på andra äldreboenden i kommunen och Jennys färgglada matlagningskoncept sprids nu i Malmö stad. Hon har redan träffat kommunens kostombud för att inspirera andra boenden.
– När hon kommer, då vet vi att det blir god mat. Man äter med ögonen också, säger Asta Rothin, en av de boende på Hylliehemmet.
– Det är så fint upplagt och tilldragande. Det är lite glans på tillvaron och det behöver vi, säger Siv Johansson, som också bor på hemmet.