Abdullah har bott på gruppboendet utanför Oxie i fyra år. För att besöka byn intill behöver han passera en tågövergång. Att det kan vara farligt uppfattar inte Abdullah på grund av sin autism och intellektuella funktionsnedsättning. Tågen passerar övergången fyra gånger i timmen och vid flera tillfällen har Abdullah och personalen varit nära att hamna på fel sida om bommarna.
Efter incidenten i början av februari då Abdullah tillsammans med personal på boendet var nära på att bli påkörda av tåget blev det ohållbart för Abdullah att bo kvar, enligt funktionsstödsförvaltningen.
Föreslog flytt till Skövde
Efter en vecka kom beskedet – Abdullah skulle flytta till ett boende i Skövde. Beslutet kom som en chock för familjen.
– Det är fel på boendets placering intill tågrälsen och inte på Abdullah, säger Gulsoom Safi som är god man och syster till Abdullah Safi.
Det nya boendet i Skövde bedömdes kunna garantera Abdullahs levnadsvillkor. Men flyttplanerna avbröts efter att boendet i Skövde gjort bedömningen att de anpassningar som Abdullah behöver skulle bli för kostsamma. Därför har Gulsoom Safi själv tagit sig an uppgiften att hitta ett nytt boende i Skåne.
Flera i personalen på boendet har i ett utlåtande riktat kritik mot flytten. De belyser att flytten kan öka riskerna för allvarliga psykiska och fysiska konsekvenser för Abdullah. Något som även psykiatrin i Skåne intygar.
Personal vittnar om incidenter
Personalen på boendet vittnar också om flera incidenter då andra brukare har gått på spåret. I utlåtandet problematiserar personalen att boendet ligger intill järnvägsövergången och att det saknas tillräckliga säkerhetsåtgärder.
Varför har ni valt att bygga ett LSS-boende precis vid en järnväg?
– Vi gör riskanalyser för varje person som bor på våra boenden, säger Mikael Mannsdorff, avdelningschef LSS-bostäder.